fallback

Млади български учени се съзтезават за 5 млн. долара в САЩ

02.05.2015 | 12:20 Автор: Пролетина Съботинова

Връзката между наука, технологии и образование в България е напълно възможна. Доказателство за това е участието на петима български младежи в най-голямото и престижно предуниверситетско състезание за наука и инженерство в света Интел. По регламент България трябва да изпрати до 3 проекта, избрани от традиционния Панаир на науката и иновациите в Европейската нощ на учените. За първи път обаче страната ни ще изпрати 4 проекта на световното състезание в Съединените щати.

Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с опит, казва Айнщайн. Смелостта да си представиш, че може да промениш света, е по-ценно от всяко знание, което може да ти даде училището. Именно въображението и страстта към науката класира българските ученици в най-престижното международно състезание за млади учени и инженери. От любопитство Васил и Марин започват да търгуват с демо сметки на най-големия финансов пазар Форекс през миналото лято. Скоро след това виждат, че в системата има проблеми – не могат да бъдат онлайн постоянно и не могат да предвиждат с точност как да търгуват заради огромните количества данни, които трябва да бъдат анализирани.

"И оттам тръгнахме с нашия проект, който цели във всеки един момент да знаем коя стратегия би ни носила приходи и също така би я намерило достатъчно бързо.Разбира се би търгувало автоматично с нея, т.е не само предоставя тази стратегия, но и я пресъздава " , разказва Марин Шаламанов от Националната природо-математическа гимназия.

Използвайки методите на еволюцията, двамата младежи създават компютърен генетичен алгоритъм, който анализира пазара и взема автоматично решение дали да купува или продава.

" Резултатите са, че за тези седем месеца, в които търгуваме в реално време с демо пари, е че имаме 6,7% увеличение на приходите, като ние търгуваме с три валутни двойки, които са долар/йена, евро/долар и долар/паунд", допълва още Марин.

В преследване на научните открития Христо пък успява да създаде инфраструктура, която конструира пътя на трафика данни от един компютър към друг. Идеята е да може да се гарантира защита на данните.

"Имаме някаква инфраструктура, в която организация издава тази информация и даден брой участници я получават.  Те искат да са сигурни, че тази организация им е предоставила една и съща информация", допълва авторът на проекта Христо Стоинов от Софийската математическа гимназия.

Другите двама млади учени изследват как спектърът на звука, издаван от течности по време на тяхното нагряване се влия от състава им и т. нар паркиращи функции. Техните проекти са със значение в екологията и математиката. Българските младежи  ще се състезават с още 1700 ученици от над 70 държави по света.

"Главната цел е да съберем на едно място най-брилянтните умове в математиката, физиката, информационните технологии, за да разрешат някои от световните проблеми – като глобалното затопляне на пример. Имаме гении, с брилянтни умове, дори и на тази ранна възраст и искаме да сме сигурни, че те ще имат шанс да представят своите проекти, да привлекат финансиране от големи компании, не е само от Интел, а NGO и дори ЦЕРН" , коментира маркетинг и PR мениджъра на Интел за Централна и Източна Европа - Мануела Чугудеан.

Тази година големите финали ще се проведат в Питсбърг, Пенсилвания, от 10 до 15 май, а младите учени ще се състезават за 5 милиона долара под формата на награди и стипендии.

 

fallback
fallback