fallback

BNP Paribas с глоба от 8.9 млрд.долара заради трансфери на лица от Судан, Иран и Куба

Финансовата институции не спазила наложени санкции срещу страните

02.05.2015 | 12:07 Автор: Мариета Иванова

Американското правосъдие осъди френската банка BNP Paribas да плати глоба от 8,9 милиарда долара заради нарушение на санкциите, наложени на Судан, Иран и Куба, предават световните агенции, позовавайки се на Американското министерство на правосъдието.

Съдебното заседание се състоя в трибунал в Манхатън, пише БТА.

Съдийката Лорна Шофийлд постанови банката да плати глобата и й наложи изпитателен срок от 5 години. Банката взе много мерки и няма съмнение, че тя няма да допусне повече този тип поведение, заради който беше заведено делото срещу нея, каза в съда Жорж Дирани, един от адвокатите на BNP Paribas.

Обвинението срещу BNP Paribas  е, че в периода 2004 г. - 2012 г. е трансферирала през САЩ пари от името на клиенти от Судан, от Куба и от Иран. Сумите са съответно 6,4 милиарда долара, 1,7 миларда добара и 650 милиона долара. Глобата, наложена на банката, отговаря на трансферираните през САЩ суми, плюс 143 милиона долара разходи по делото.

Според източници, запознати с досието, банката вече е изплатила по-голяма част от тази сума.

Министерството на правосъдието на САЩ посочи, че има намерение да използва парите от глобата, за да обезщети хора, страдали от действията на режимите в Судан, Куба и Иран.

Министерството ще създаде специален сайт, в който пострадалите хора, ще могат да подадат искане за изплащане на обезщетение.

 

fallback
fallback