fallback

Волатилността на петрола с най-голям месечен спад в историята

През април 2015 г. петролният VIX индекс отбеляза спад от 32,5%.

01.05.2015 | 14:10 Автор: Велко Каменов

Очакванията за волатилността в цената на петрола регистрираха най-сериозния си месечен спад в историята през април, съобщава Марк Бартън от Bloomberg в рубриката Bart Chart. За анализа си той използва Индексa на волатилността на суровия петрол Chicago Board Options Exchange, известен като петролния VIX индекс. Той измерва очакванията на пазара за нестабилността на цената през следващите 30 дни.

През април 2015 г. индексът регистрира най-големият си месечен спад в историята, като стойността му падна с 32,5%. На 30 април, петролният VIX индекс падна до 36,28 пункта – най-ниската му стойност от октомври миналата година насам. За последно индексът беше на това ниво, когато петролът се търгуваше на цена от 66 долара за барел.

През тази година петролният VIX индекс достигна най-високата си точка на 5 февруари, което е и най-високата му стойност от април 2009 насам. Оттогава обаче волатилността в очакванията за цената на петрола е паднала с 43%, което показва, увереността на трейдърите, че цените ще се задържат на сегашните си нива.

В същото време спекулаторите спират да хеджират срещу риска от поевтиняване на петрола с най-бързи темпове в историята, убедени, че цената му няма да се срине до 6-годишното дъно, достигнато през март 2015 г. От 17 март до 30 април цената на суровия петрол скочи с 37%, подкрепяна от намаляването на броя на петролните сондажи и поевтиняването на щатския долар, който е изгубил 4,5% от стойността си спрямо кошница от 10 водещи валути от средата на март насам.

Броят  на петролните сондажи падна до 703 през миналата седмица – което е най-ниското им ниво от ноември 2010 г. насам. Производството на петрол от страна на САЩ намалява през 3 от последните 4 седмици. Освен това военната кампания на Саудитска Арабия в Йемен увеличи опасенията, че предлагането на петрол от Близкия Изток ще бъде разстроено, което допълнително ще намали предлагането в световен мащаб.

 

fallback
fallback