fallback

52% от инвеститорите очакват Гърция да напусне еврозоната

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

30.04.2015 | 14:01 Автор: Георги Стоянов

Кажи ни за това проучване.

Ханс Никълс: Манъс, намирам това проучване много забавно, защото получавате представа, какво глобалните инвеститори си мислят.

Сега откриваме ясно мнозинство спрямо януари, на анализатори, които са на мнение, че Гърция ще напусне еврозоната. Процентът е 52.

Това, което наистина ми е интересно, е, че преди едва 4 месеца през януари, последният път, когато направихме подобно допитване, тази цифра беше едва 31%.

Още по темата

Имам предвид на отговорилите положително на въпроса дали Гърция ще напусне еврозоната.

Все пак, все още има хора, които са на мнение, че Гърция ще остане – те са 43%. Но през януари те бяха 61%.

Така че имаме ясна корекция в прогнозите. Нека погледнем, кога това може да се случи.

Най-много хора 42 – 43% наистина казват, че Гърция няма да напусне еврозоната никога.

18% обаче са на мнение, че това ще се случи пред края на 2015. Тези, които очакват подобна развръзка през 2016 са 22% и след това имаме още 12%, които вярват, че това ще се случи, но след края на 2016.

Това означава, че 40% от анализаторите са на мнение, че Гърция ще напусне еврозоната през следващата година и половина. Това е забележителна промяна.

Погледнете натиска, на който са подложени някои от гръцките банки. Вчера ЕЦБ увеличи извънредната помощ за гръцките банки до 76,9 милиарда евро – увеличението е с 1,5 милиарда евро и Манъс, рейтингът на Гърция отново беше понижен, този път от Moody’s само на две степени от рейтинга на фалирала страна.

Разбира се Ханс, това е реалността. Това се случва на облигационните пазари, но кажи ни за преговорите. Янис Варуфакис, както знаем сега е извън играта, имаме нов човек, който води преговорите. Мислиш ли че това ще доведе до сделка преди края на почивните дни.

 

Ханс Никълс: Вероятно не до края на тази седмица – 3 май е новият краен срок за предварителна сделка. И двете страни всъщност казват, че преговорите се ускоряват и се движат напред.

Идеята е да имаме предварителна сделка на 3 май и след това тя да бъде финализирана, когато финансовите министри се срещнат в Брюксел на 11 май.

Ето какво каза австрийският финансов министър вчера в интервю за Bloomberg по отношение на този прогрес.

Той каза, че изглежда има някакво движение в посока към конкретни действия. Има ясно разбиране, че до 11 май трябва да сме свършили достатъчно, за да може да продължим да разговаряме.

Манъс, ключовият момент тук е, че пречките все още остават. Вчера гръцкото финансово министерство направи ново изявление, в което посочи своите червени линии, сред които е реформата в пенсионната система.

Позицията на кредиторите обаче е доста еднозначна, особено тук в Берлин. Гръцката пенсионна система трябва да бъде реформирана.

 

fallback
fallback