Рубини: Гърция ще се съгласи на компромис

Коментар на Нуриел Рубини, основател на Roubini Global Economics за телевизия Bloomberg от Бевърли Хилс, Калифорния

29.04.2015 | 17:49 Редактор: Георги Стоянов
Рубини: Гърция ще се съгласи на компромис

Хайде да поговорим за Гърция за момент. Какво ще се случи, ако гръцката банкова система наистина се срине?

Нуриел Рубини, основател на Roubini Global Economics: Подобен срив може да се случи, ако имаме инцидент и Гърция реши да забави плащанията си към МВФ.

Денят, в който това се случи, банковата паника ще излезе извън контрол, те ще трябва да наложат забрана за теглене на депозити, капиталови контроли и тъй като са им свършили парите те дори ще трябва да издават облигационни книжа, които да използват като паралелна валута.

Още по темата

Това е риск и според мен е една от причините, заради която гърците ще станат по-отстъпчиви.

Това отразява вчерашното решение да се опитат да отстранят Варуфакис и да излъчат по-умерени преговарящи.

Това се случва, защото гърците знаят, че един инцидент би означавал началото на края на гръцкото членство в еврозоната.

Икономическите и финансови последствия за банките и реалната икономика от подобен инцидент означават повече загуби за Гърция, отколкото за Тройката.

Тройката сега е в много по-силна позиция от Гърция, защото рискът от разпространение на кризата като следствие от евентуален инцидент в Гърция, може да бъде овладян.

Така че ние трябва да избегнем този инцидент и мисля, че ще го избегнем.

Нека да погледнем в тази история малко по-далеч. Вие казвате, че ефективното отстраняване на Варуфакис като главен преговарящ от страна на Гърция е сигнал, че Гърция не иска да продължава да играе този покер. С други думи те не са готови да стигнат до края.

Нуриел Рубини: Имаше игра на кой ще мигне пръв и допреди седмица Тройката казваше, ние няма да мигнем, а Варуфакис, който беше във Вашингтон, също отказваше да мигне.

Но мисля, че Ципрас е разбрал, че тези, които ще изгубят повече от един инцидент, са именно гърците. Той е разбрал, че трябва да постигне компромис с Тройката.

Меркел му е казала – виж, ако постигнем компромис по отношение на фискалната политика, за дълга, за структурната реформа, ние ще ви дадем парите.

И за това той трябва да изостави групите в партията си, които са по-радикални. Той ще трябва да състави нова коалиция, защото ще изгуби една трета от партията си.

Точно  това щях да попитам, той ще има един забележително кратък премиерски мандат.

Нуриел Рубини: Или ще се реши на нови избори или ще проведе референдум за нов мандат за по-умерена политика.

Може да изостави лявата част от партията си и да потърси подкрепата на Пасок, Потами и други центристки партии за една нова коалиция.

Мисля, че това ще е труден процес, но това е посоката, в която се движи Гърция.

Нека бъдем реалисти. Ти казваш, че това ще е труден процес. По скоро звучи като земетресение, цунами, ако нещо подобно се случи.

Нуриел Рубини: Ако инцидент наистина се случи, както казах, тогава кризата ще се разпали отново, но аз вярвам, че и двете страни разбират, че подобен инцидент би бил опасен и сега и от двете страни има повече желание да бъде намерен компромис.

Имаме и достатъчно време. Мисля че през май ЕЦБ ще предостави на Гърция възможността да издаде облигации, с които да платят на МВФ.

След което трябва да имаме нова програма, която да гарантира, че Гърция ще остане на прав път.

Ако имаме инцидент, той би довело до излизането на Гърция от еврозоната и това би означавало земетресение.

Сега обаче и двете страни разбират, че това не трябва да се случва заради икономически, финансови, но също така политически и геополитически причини.