BP и Total изненадаха приятно анализаторите

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

28.04.2015 | 17:19 Редактор: Георги Стоянов
BP и Total изненадаха приятно анализаторите

Имаме Total – 2,6 милиарда – това е печалбата за тримесечието, докато очакванията бяха за 2,17 – така че тази печалба е по-висока.

Това всъщност е спад на печалбата, но доста по-малък,  отколкото инвеститорите си предполагаха.

Те предполагаха, спадът да е с около 33%. Незабравяйте, че цената на петрола през първото тримесечие на тази година е около два пъти по-ниска от тази, която беше по същото време миналата година.

Няма съмнение, че резултатите са подкрепени от подразделението им за рафиниране на петрол, както и от подразделението им за добив на петрол в Ангола, което се представи по-добре от повечето компании в сектора там.

Още по темата

Сега имаме резултатите и на BP. Очевидно са във фокуса на инвеститорите – 2,6 милиарда спрямо 1,2. Още един резултат, който изненадва приятно.

Изчакваме да разберем, дали този резултат отговаря на метриката, която инвеститорите и ние следим.

Печалбата за първото тримесечие достига 2,6 милиарда спрямо очакваните 1,2 милиарда – така че това е много силен резултат, много интересно.

Разбира се, през първото тримесечие на миналата година печалбата им достигна 3,2 милиарда.

От тогава обаче петролът е поевтинял около два пъти. Резултатът е много силен и той е базиран на показателите, които следим.

И това очевидно са много добри новини за Боб Дъдли. Наистина имаме спад, очевидно всички очакваха спад на печалбата, но тук става въпрос за това, как управлявате този спад.

Той ограничи разходите. През февруари те казаха, че разходите им през годината ще са около 20 милиарда долара.

И това е по-малко от колкото през миналата година – средата не е инфлационна и това е хубаво, когато говорим за разходи.

Интересно е да видим, как се разпределят тези разходи. Все още обаче нямаме тези данни.

Може да предположим две неща – те също имат подразделение за рафиниране на петрол, а рафинериите традиционно се справят по-добре, когато цената на петрола пада.

И второ, именно това ми се иска да разбера, те имат истинска армия в рекламния си отдел. Все още обаче нямаме тези данни.

Точно така, търговският отдел, който очевидно, Манъс, печели от волатилността, а ние имахме една много волатилна година.

Това наистина е спасявало баланса им в миналото и изглежда, че сега се случва отново. 

Анализаторите очакваха катастрофални резултати за BP. Между другото те имат голяма експозиция към цената на природния газ в САЩ, която се срина заради шистовата революция.

И все пак компанията има този резултат. Връщаме се към основите на петролния бизнес. Много добри резултати за Боб Дъдли, той ще е много доволен от това.