fallback

Защо Варуфакис изпадна в немилост

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

28.04.2015 | 17:08 Автор: Георги Стоянов

Кажи ни за всички промени, които се случват. Определено изглежда, че Варуфакис е леко изместен встрани.

Ханс Никълс: Текущите преговори с кредиторите, които са на техническо ниво, ще бъдат водени от заместник финансовия министър, Юклид Цакалотос.

Срещите на Еврогрупата, които се занимават с политическата страна на въпроса - изглежда Варуфакис все пак ще присъства на тях. Той все пак ще ходи на срещите на Еврогрупата в Брюксел.

Пазарите определено разчетоха това като желание от страна на Гърция да сключи сделка, да вземе решение, което няма да е толкова популярно.

Още по темата

Видяхме, как водещият индекс в Атина спечели 4,5% вчера. Доходността по 3 годишните гръцки ДЦК падна с почти 400 базисни пункта до 22%.

Междувременно господин Ципрас казва, че Ангела Меркел има също толкова интерес да сключи сделка, колкото и той.

Той казва, че просто иска да гарантира, че в Европа няма да има фалит. Ето, как той обяснява оттеглянето на господин Варуафакис:

Сега, когато сме на финалната права, се оказа, че имаме нужда да преструктурираме нашия екип, защото трябва да имаме пълен контрол и да сме, колкото може по-ефективни. Намираме се в критичен етап, финалният етап. Главната политическа делегация, всички тези хора са отговорност на финансовия министър. Ние обаче трябва да разполагаме и с ключов стратегически екип, технически екип, който да преговаря с групата от Брюксел и имаме нужда от по-добра координация на техническо ниво тук.

Ханс Никълс: И Керълайн, както ти спомена предстои едно голямо плащане – за пенсии и заплати, което трябва да бъде направено до края на месеца за около 1,5 милиарда евро.

И след това през май, на 6 май имаме първото от тези плащания на лихви към МВФ - то е за около 200 милиона евро.

Така че предстоят доста сериозни плащания, ситуацията не се променя, преговорният екип обаче е малко по-различен. Керълайн?

Да и пазарът харесва новият преговорен екип. Колко близо според теб е Ципрас до евентуална сделка?

Ханс Никълс: Зависи, дали Варуфакис е бил говорител или основен двигател на преговорите с кредиторите през последните няколко месеца.

Ципрас изглежда казва, че той просто е бил част от екипа и че не е имало борба за популярност между него и Варуфалис.

Господин Ципрас също така залага на това, че Ангела Меркел също не иска провал. Ето какво казва той за това, колко са близо до евентуална сделка.

Преговорите са в най-критичната си фаза – финалната фаза. Покрили сме 70% от дистанцията и искаме от тях да извървим останалите 30% заедно.

Керълайн изглежда, че тези 30% включват реформата на трудовия пазар, както и на пенсионната система.

Няма сигнал от европейска страна, че Брюксел е склонен да се откаже от тези изисквания.

Една кратка бележка, вестник Bild съобщава за ревизирания списък с реформи, който гръцкото правителство ще представи.

Там откриваме нова такса за почиващите в Гърция европейци. Знам, че това би те засегнало, но ще засегне и господин Крани.

fallback
fallback