Ще има ли сделка с Гърция до края на април

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Рига

24.04.2015 | 17:48 Редактор: Георги Стоянов
Ще има ли сделка с Гърция до края на април

Ципрас, гръцкият премиер, иска от Меркел да бъде постигната сделка преди края на април. До тогава има само няколко дни. Какъв е шансът това да се случи? Какви са процентите?

Ханс Никълс: Манъс, зависи дали имаш предвид,  сделката да бъде постигната в Брюксел между държавните глави – това иска Ципрас, или  да бъде постигната на ниво Еврогрупа, която се среща тук в Рига в Латвия.

Току що чухме латвийския финансов министър да коментира по местно радио. Той каза, че трябва да има по-голямо доверие по отношение на тези технически преговори, за да бъде постигнат реален прогрес.

Още по темата

Информацията, която идва от Гърция трябва да е по-коректна. Той изрази известно притеснение, че информацията на техническо ниво, която идва от Атина, не е особено надеждна.

През последните няколко дни очакванията бяха занижени за това, какво може да се случи тук в Рига. Тук е Пиер Московиси.

Той говореше вчера и ето как определи нещата. Той каза – ‘Гръцкото правителство трябва да покаже някаква рамка по отношение на усилията, които полага, за осъществяване на реформи.

Времето е от съществено значение. И нещата наистина са спешни.’ Манъс, спомни си тези разговори вчера в Брюксел.

Имаше едночасова среща между Ангела Меркел и Алексис Ципрас. Приеми тази среща като структуроопределяща, а разговорите тук като технически.

Германците изглежда искат да сведат разговорите до техническо ниво. Те искат решението да бъде взето от 19-те члена на Еврогрупата.

Това, което изглежда чуваме от господин Ципрас, е, че сделка може да бъде постигната на структурно ниво.

Тоест големият въпрос – искате ли Гърция да остане в еврозоната? Това изглежда е предпочитаната от господин Ципрас опция.

Намираме се тук в Рига и финансовите министри скоро ще се срещнат в тази сграда. Очакваме да видим, какво ще ни кажат. Манъс?

Много пъти комуникацията и начинът, по който тя се осъществява, изглежда е от решаващо значение в тези преговори. Кажи ни за тези канали за комуникация между страните и какви усилия се полагат?

Ханс Никълс: Bloomberg съобщи за специална гореща линия между гръцкото правителство и кредиторите на страната.

От гръцка страна имаме министърът на държавната администрация Никос Папас, също така имаме директора на МВФ за Европа Пол Томпсън, както и Беноа Куре от Европейската централна банка и още няколко други официални лица като например Жан Клод Юнкер от Европейската комисия.

Това е групата, която отговаря за тази гореща линия според наши източници. Те трябва да гарантират, че няма да се стигне до инцидентен фалит.

Те поддържат тясна връзка един с друг. Има един човек, който не е в  тази група и това е Янис Варуфакис – финансовият министър на Гърция.

Ключов въпрос на тази среща тук в Рига е, с какво доверие се ползва Янис Варуфакис сред финансовите министри и в каква степен според тях той може да изпълни една техническа или структурна сделка, за да задържи Гърция в еврозоната.