fallback

Novartis изненада с по-добри печалби за тримесечието

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

23.04.2015 | 18:18 Автор: Георги Стоянов

Novartis - най-голямата фармацевтична компания в света като приходи - през януари предупреди, че поскъпването на швейцарския франк ще се отрази на годишната й печалба.

За тримесечието обаче печалбата надхвърля очакванията и по трите основни показателя.

Оперативната печалба достига 3,65 милиарда долара, докато анализаторите очакваха 3,17 милиарда.

Още по темата

Нетната печалба от основните дейности на компанията достига 3,2 милиарда, докато анализаторите очакваха 2,73 милиарда.

Освен това печалбата за акция също надхвърля очакванията. Продажбите са леко под очакванията – 11,9 милиарда за тримесечието.

Очакванията бяха за 12,8 милиарда. Това, което е важно обаче, е, че компанията потвърди заложените годишни цели.

На 27 януари те казаха, че през тази година очакват нарастване на нетните продажби с около 5%, както и дори по-силен ръст на оперативната печалба от основна дейност - с между 6 и 9%.

Сега те потвърдиха тези прогнози. Освен това през януари компанията каза, че ще се опита да ограничи разходите си в Швейцария, след като коментираха, че поскъпването на франка ще засегне печалбите им през 2015.

Изпълнителният директор Джо Хименез казва, че Novartis ще разгледа швейцарските си операции, за които са предвидени 13% от разходите на компанията, така че да намери начини да облекчи ефекта от силния франк, който, разбира се, поскъпна, след като през януари Швейцарската национална банка изненада света като премахна ограничението за курса на франка спрямо еврото.

Нарастващата стойност на валутата усложнява усилията на изпълнителния директор да реши проблема с намаляващата печалба от почти всички лекарства чрез реорганизация, която включва някои продажби, както и придобиването на бизнеса с медикаменти за лечение на рак на GlaxoSmithKline.

Продажбите леко се разминават с очакванията, печалбата обаче изненадва приятно. Очертава се, че компанията ще изпълни заложените за годината цели.

 

fallback
fallback