fallback

Защо в Оклахома има повече земетресения от Калифорния

Минусите от добива на шистов петрол

23.04.2015 | 18:13 Автор: Георги Стоянов

От 1980 до 2008 в Оклахома е имало по-малко от 2 земетресения на година. Миналата година в щата е имало 585.

От началото на годината земетресенията вече са 870. Това прави Оклахома сеизмично най-активният щат в континенталната част на Съединените щати.

Измествайки от първото място дори Калифорния. Така че какво се случва в Оклахома.

Още по темата

Излиза че под щата има многобройни разломи и до скоро тези разломи са били като цяло латентни.

Сега геолозите се опасяват, че все по-разпространения фракинг и изхвърлянето на отпадната вода от тази дейност в близост до разломите вероятно причинява земетресенията.

Фракинг технологията позволява на компаниите да извличат нефт и газ хоризонтално от  скални масиви.

Смес от вода, пясък и химикали под високо налягане, инжектирана в сондата създава микро пукнатини в скалата, изхвърляйки нефтените и газови залежи на повърхността.

Големи количества токсична солена вода, която е била хваната в капан под земята от милиони години обаче също бива освободена.

На повърхността, нефтът и газта се разделят от водата и се продават на пазара, но отпадната вода трябва да бъде изхвърлена някъде. 

В Оклахома почти цялото количество отпадна вода се депозира в специално изградени кладенци, чрез които тя се инжектира дълбоко под земята в слой, известен като Арбакъл. 

Това е дебел шуплест слой варовик под цялата територия на щата, който абсорбира водата лесно и на теория е добро място за съхранението й.

Незабравяйте обаче всичките тези разломи. Сеизмолозите вярват, че масивната инфузия на вода през последните няколко години е наводнила разломите.

Затова те се активират и предизвикват повече земетресения, отколкото в Оклахома някога е имало.

 

fallback
fallback