Deutsche Bank ще плати 1,5 милиарда евро за извънсъдебни споразумения

Коментар на Шейн Строумат за телевизия Bloomberg от Франкфурт

23.04.2015 | 18:08 Редактор: Георги Стоянов
Deutsche Bank ще плати 1,5 милиарда евро за извънсъдебни споразумения

Как тези разходи за 1,5 милиарда евро се вписват в провизиите на Deutsche Bank за правни разходи.

Шейн Строумат: Добро утро. Знаем, че Deutsche Bank в края на 2014 задели около 3,2 милиарда евро за възможни разходи свързани с дела.

Сега те казват, че юридическите им разходи за първото тримесечие ще са около 1,5 милиарда евро, така че това е горе долу половината от това, което са заделили.

Още по темата

Има разбира се, банката има няколко висящи правни проблема. Те са разследвани за валутни сделки, за сделки с ипотечни облигации, както и за нарушаване на американски санкции и чухме, че евентуално извънсъдебно споразумение с регулаторите в САЩ и Великобритания може да бъде постигнато още днес.

Така че според повечето анализатори по-голямата част от тези 1,5 милиарда евро са за извън съдебно споразумение по обвиненията за манипулиране на Libor.

За момента обаче наистина незнаем. Надяваме се да получим повече яснота с резултатите от първото тримесечие.

А какво според теб анализаторите очакват от това потенциално споразумение с регулаторите в САЩ и Великобритания. Позитивен сигнал ли ще е, ако имаме такова?

Шейн Строумат: Сумата изглежда голяма. Разбираме, че става въпрос за поне 1,5 милиарда долара. Това би било една от най-големите сума изплатена по подобно споразумение до сега.

Най-голямата беше платена през 2012 от UBS. Изглежда голяма сума. Анализаторите обаче казват - на кого му пука за сумата, тази страница трябва да бъде затворена.

Толкова много неща се случват с Deutsch Bank точно сега. Те просто искат да изчистят това, за да могат да се концентрират върху стратегическата си програма.

Кажи ни малко повече за тази програма? Това е доста интересен момент, ако те обявят споразумението точно сега.

Шейн Строумат: Точно така. Чухме, че утре надзорният борд ще се срещне, за да разгледа опциите, които са им представени от мениджмънта.

Така че ако проблемът с Libor бъде решен, това ще развърже ръцете на мениджмънта преди резултатите за първото тримесечие.

Вчера в същото изявление те казаха, че очакват почти рекордни приходи и очакват да са на печалба въпреки тези 1,5 милиарда юридически разходи.

Така че ще е интересно да видим, какво ще се случи през следващата седмица. Много  неща се случват в Deutsche Bank и може да имаме развитие.