Ел-Ериан: Има 45% шанс Гърция да излезе от еврозоната

Коментар на Мохамед Ел-Ериан за телевизия Bloomberg

22.04.2015 | 17:47 Редактор: Георги Стоянов
Ел-Ериан: Има 45% шанс Гърция да излезе от еврозоната

Вчера прочетох коментара ти за Гърция. Много ми хареса Мохамед. Ти говореше за това дали вървим към излизане на страната от еврозоната. И ти каза вижте, има 45% шанс да бъде постигнат някакъв хаотичен компромис, 10% шанс наистина да имаме смислена положителна развръзка и още 45% шанс Гърция наистина да напусне еврозоната. Но как всъщност  стигна до това заключение?

Мохамед Ел-Ериан: Това е голяма промяна. В миналото въпросът беше излизане на страната от еврозоната срещу някакъв прогрес, който евентуално да изведе Гърция от тази ситуацията.

Още по темата

Сега обаче имам реален шанс за инцидент. И това, което имам предвид под инцидент, е, че Гърция в крайна сметка може да напусне еврозоната, не защото някой би взел подобно формално решение.

Не защото Гърция взема подобно решение или Германия взема подобно решение, а защото страната просто се оказва изхвърлена.

Както се случи в Аржентина през декември 2001, когато бяха принудени да изоставят валутния си борд към долара. Защо се случва това?

Първо, те губят структурните държатели на книжата си. Има много такива примери и в Bloomberg са писани много истории за това.

На дъщерните дружества на гръцките банки в чужбина име е казано да продадат гръцките си облигации.

Тези които имат депозити в банките ги теглят. ЕЦБ става все по-изнервена за извънредните ликвидни фондове, които предоставя на гръцките банки.

Така че ликвидността изтича от системата. Вече видяхте, как те сложиха ръка на парите на общините, следващата стъпка ще е опит за събиране на всички вътрешни плащания и в определен момент ще станем свидетели на фалити.

Така че освен ако Гърция и кредиторите й не променят курса си фундаментално, вървим към инцидент, при който вероятността от излизане на страната от еврозоната се увеличава.

Аз невярвам, и това е важно, аз не вярвам, че Гърция може да фалира и да остане в еврозоната. Някои го вярват, но аз не.