fallback

Каква би била цената от излизането на Великобритания от ЕС

Коментар на Майкъл Волгемут, директор на Open Europe за телевизия Bloomberg от Берлин

22.04.2015 | 17:25 Автор: Георги Стоянов

Доста време говорихме за евентуалното излизане на Гърция от еврозоната и какво би означавало това за цялата еврозона. Кажи ми обаче за евентуалното излизане на Великобритания от ЕС и какво може да означава това за Германия?

Майкъл Волгемут, директор на Open Europe:

Какво излизането на Гърция би означавало за Германия? Чух ли те правилно?

Напускането на Великобритания.

Още по темата

Майкъл Волгемут: Да, напускането на Великобритания. Напускането на Великобритания определено би било по-голям шок за Германия и нещо, с което много по-трудно бихме се справили.

Ако сравните двете икономики. Имам предвид, че Гърция генерира 1,3% от брутния вътрешен продукт на ЕС, докато Великобритания е на път да измести Франция и да се превърне във втората по големина икономика в Европа.

Според мен германците трябва да са загрижени за евентуално напускане на Великобритания.

Майкъл, в единия случай говорим за валутен съюз, а в другия за търговски съюз. Трябва ли да погледнем бюджета и да се замислим за сметките, които Германия може да се наложи да плати. До това ли се свеждат нещата?

Майкъл Волгемут: Това е един аспект. Преди всичко Великобритания е любима дестинация за германския износ и преки инвестиции.

Единният пазар би изгубил 15%, ако Великобритания напусне и също така Германия би изгубила втория по големина нетен донор в бюджета на ЕС.

Това е икономическата цена от напускането на Великобритания, която Германия би понесла.

Майкъл, това били било добре за Британия? Чуваме истории на ужасите, които ни очакват. Автомобилни компании и производители, които преместват работни места. Толкова ли лошо ще бъде?

Майкъл Волгемут: Не задължително. Имам предвид, че това би зависило от спогодбата, която Великобритания ще има след напускането си.

Нашите партньори в Лондон калкулираха различни сценарии за това, което може да се случи и  основният проблем определено се крие в това до каква степен Великобритания все пак ще има достъп до единния пазар.

Когато става въпрос за стоки, мисля че една спогодба може да проработи доста добре, защото Великобритания внася повече стоки отвън.

Когато става въпрос за услуги обаче, финансови услуги, мисля, че нещата за британците може да се окажат малко по-трудни, да сключат изгодна сделка с Европейския съюз след като напуснат.

Майкъл, кажи ми малко повече подробности. Ако погледнем цифрите, какво може да означава това за финансовия сектор?

Майкъл Волгемут: Що се отнася до загубите, финансовият сектор е сфера, която е доста свързана с останалите сектори.

Несигурността преди референдума - дали Великобриатния ще остане в единният пазар или не - може да накара инвеститорите в този сектор да се огледат за други възможности в ЕС.

Майкъл Волгемут, благодаря ти много, че се присъедини към нас тази сутрин. Майкъл Волгемут, директор на Open Europe от Берлин.

fallback
fallback