Арест на трейдър заради пазарният срив от май 2010

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

22.04.2015 | 17:12 Редактор: Георги Стоянов
Арест на трейдър заради пазарният срив от май 2010

Навиндер Синг Сърао беше арестуван през последните 24 часа по обвинение в измама с телекомуникационни средства, измама със сделки със суровини и пазарна манипулация. Той е обвинен за това, че е допринесъл за пазарния срив от 6 май 2010. Той ще се яви в съда, за да бъде решено дали да бъде екстрадиран в САЩ, където да му бъдат отправени тези обвинения. Райън Чилкот е пред къщата на Сърао в Ханслоу. Райън, в какво точно е обвинен той, дай ни детайлите по този случай от преди 5 години?

Райън Чилкот: На практика прокуратурата в САЩ казва, Навиндер Сарао е замесен в незаконна търговия.

Те казват, че той е извършвал измама, като е правил заявки за сделки без намерение на практика да ги изпълни.

След което ги отменял, за да тласка цените в посока, която е изгодна за неговата стратегия на търговия. Това е незаконна практика.

Незаконно е и е дори криминално. Те го обвиняват и в пазарна манипулация и измама чрез телекомуникационни средства, както ти каза.

Всичко е започнало през 2009, точно тук от неговия дом в западен Лондон. Намираме се в работнически квартал, на около 18 километра от центъра на града и финансовия район – не точно мястото, откъдето бихте очаквали дейтрейдър да предизвика един наистина глобален пазарен срив, макар и този срив да се оказа моментен и да продължи едва няколко минути.

Но точно това, според разследващите органи се е случило. Те казват, че на 6 май 2010 той е направил 19 хиляди заявки на стойност 200 милиона долара.

По този начин той лично е отговорен за около една пета от заявките за продажби в този конкретен ден.

Това според тях е довело до пазарен дисбаланс, който от своя страна е довел до спад на цената на дериватите – фючърсите, които той е търгувал.

Както знаете S&P и Dow Jones се сринаха - Dow Jones с около 1000 пункта. Само по отношение на американския фондов пазар се изпариха около 1 трилион долара.

Прокурорите в Съединените щати, които представиха случая вчера, казват, че това е помогнало през този ден Навиндер Сарао да спечели около 900 хиляди долара и от там през тези 5 години от 2009 до 2014 да натрупа общо около 40 милиона долара.

Както ти каза, той ще бъде доведен в съда по-късно днес, за да бъде решено дали да бъде екстрадиран.

Незнаем дали ще бъде екстрадиран веднага - това е нещо, което често отнема доста време тук.

Но всичко е доста необичайно Джонатан, като се има предвид, къде се намираме - в едно работническо предградие – не най-скъпото място, където да купите къща във Великобритания, защото се намираме точно под коридора по който се приземяват самолетите на летище Хитроу, което е едно от най-натоварените летища в света. Джонатан?

Да, благодаря ти. Райън Чилкот, който се присъедини към нас от Ханслоу.