Защо Гърция все пак ще бъде спасена

Коментар на Нуриел Рубини, основател на Roubini Global Economics за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

21.04.2015 | 18:11 Редактор: Георги Стоянов
Защо Гърция все пак ще бъде спасена

На пролетната среща на Международния валутен фонд ние разговаряхме с някой, който е наясно и предупреди за тази криза  доста преди тя да се случи. Той може би не позна напълно мащаба на кризата, но предвиди момента и щетите, които тя причини. Нуриел Рубини, председател на Roubini Global. Незнам от къде да започна, освен че съм сигурен, че ние двамата можем да разговаряме по темата два часа. Имаме обаче 5 минути. Нека да започнем. Най-емоционалната част от пресконференцията на Мадам Лагард беше, когато Крис Джайлс от Financial Times я попита - как ще се отнесете към Гърция? Гърция е фалирала. Те искат да се обърнат към МВФ и въпросът е дали да бъдат третирани като страна, която е част от Европа или  като бананова република отпреди милион години? Как МВФ трябва постъпи с Гърция и как Европа трябва да постъпи с тях?

Нуриел Рубини, основател на Roubini Global Economics: Определено рискът от инцидент с Гърция се увеличава, защото парите на Гърция свършват, а те трябва да направят плащания на МВФ и останалите институции през следващите няколко месеца.

Още по темата

Все още съм на мнение, че вероятно рискът Гърция да напусне еврозоната е доста ограничен.

Разбира се, и двете страни се опитват да изглеждат твърди, но позициите се сближават и преговорите вървят към споразумение за това, какво да се прави с първичния излишък по гръцкия бюджет, с необходимите реформи и с дълга.

Няма да има опрощаване на дългове за сега. Може би ще бъде удължен матуритета на облигациите. Така че аз все още се надяваме, че стъпка по стъпка те ще постигнат сделка.

И след като се наложи да направят плащанията към МВФ в началото на май, кредиторите ще им предоставят някакви средства, за да са сигурни, че на МВФ ще бъде платено.

Стъпка по стъпка. Тази сага ще продължи, но няма да се стигне до излизане на страната от еврозоната.

Големият оптимист за еврото Ерик Нилсен от UniCredit каза - вижте, гърците, техните ръководители, те просто незнаят, какво правят. Сетих се за Алън Ръскин от Deutsche Bank, Франческо Гарзарели от Goldman Sachs - това са хора, които не са съгласни с консенсуса. Те са много притеснени за това, какво ще се случи, ако Гърция напусне еврозоната. Какво ще стане, ако банковата система в Гърция неиздържи?

Нуриел Рубини: Някои хора вярват, че рискът от разпространение на кризата, ако Гърция излезе от еврозоната, ще е ограничен.

Вие съгласен ли сте с това?

Нуриел Рубини: Не, не съм съгласен. Мисля, че рисковете от сериозно разпространение на кризата са налице.

Дори през последните няколко дни спредовете по облигациите на Италия и Испания се повишиха заради опасенията около Гърция.

Така че мисля, че тези, които вярват, че разпространението на кризата ще е ограничено, грешат.

Икономическият и финансов хаос ще е значителен. И според мен именно за това и двете страни имат интерес да избегнат подобен инцидент.

Ако говорите с хора в Берлин, в Рим или Париж, те ще ви кажат, че излизането на Гърция от еврозоната би била не само икономическа и финансова катастрофа за Гърция и еврозоната, но и на практика началото на края на еврозоната, което от своя страна би имало геополитически последствия.

Замислете се. Русия става все по-агресивна, не само в Украйна, но и в Прибалтика и на Балканите.

Това ли е моментът, когато бихте искали да разклатите Европа и еврозоната заради страна, която представлява едва 2% от брутния вътрешен продукт на еврозоната, каквато е Гърция?

Разбира се че не. Трябва да бъде постигнат компромис.