Кризата в Гърция крие политически риск за еврозоната

Коментар на Дейвид Лейбовиц, анализатор на JPMorgan за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

21.04.2015 | 18:05 Редактор: Георги Стоянов
Кризата в Гърция крие политически риск за еврозоната

А сега да се обърнем към Европа. Облаците над пазарите се сгъстяват заради Гърция. Гръцкият премиер Алексис Ципрас нареди на гръцките общини да прехвърлят средствата си в централната банка – около 2 милиарда евро. Атина се нуждае от средствата, за да плати на МВФ по-късно тази седмица. Разбира се, гръцките облигации поевтиняха след решението, с което доходността им достигна най-високите нива, след преструктурирането на гръцкия дълг през 2012. Когато чухте това, когато централната банка каза дайте ни всичките си пари, за да може да плащаме дълговете си, какво си мислите като инвеститор Дейвид?

Още по темата

Дейвид Лейбовиц, анализатор на JPMorgan:

Мисля, че определено е време да станем предпазливи по отношение на Гърция, ако вече не сте станали предпазливи.

Карл Рикадона: Мисля че доходност от 25% говори сама за себе си, ако говорим за предпазливост.

Дейвид Лейбовиц: Но аз мисля, че най-интересното нещо е, че заплахата, която Гърция представлява за еврозоната, този път е доста по-различна, отколкото през 2010, когато научихме за проблема.

Сега имаме риск от политическа криза, при която, ако Гърция успее да наложи тези идеи срещу фискалната дисциплина и еврото, трябва да се замислим, какво би се случило, ако Испания или Италия поемат по същия път.

Не мисля, че от икономическа гледна точка Гърция крие някакъв риск, но според мен политически те са опасни.

И тези 2 милиарда евро не решават проблема с това масивно изтичане на капитали от Гърция. По данни на наш анализатор през последните 6 месеца от страната са изтекли 62 милиарда евро. Ще бъдат ли наложени капиталови контроли?

Карл Рикадона: Това ще е едно дълго и горещо лято за гърците. За съжаление има много сериозни плащания, които предстоят до юли.

И пари достатъчно няма, така че те или трябва да съберат повече данъци или някой няма да си получи парите – или МВФ – международните кредитори - или гръцките пенсионери.

Това е проблемът, с който се опитват да се справят, освен ако не се съгласят на реални отстъпки, за да получат пари от Брюксел.

Ще се върна на това, което Дейвид каза. Наистина не се очертават същите икономически проблеми като през 2010, въпреки че има известен риск от разпространение на кризата в периферията на еврозоната, където цената за кредитирането може да нарасне.