fallback

Фед с оптимистична прогноза за американската икономика

Коментар на Уилям Дъдли, президент на Федералния резерв в Ню Йорк

21.04.2015 | 17:22 Автор: Георги Стоянов

Безработицата все още е твърде висока, инфлацията твърде ниска и тъй като икономическата перспектива е несигурна, немога да ви кажа кога нормализирането на монетарната политика ще се случи.

Това зависи от икономическите данни, така че трябва да изчакаме, как ще се развият.

Но винаги, когато има подобна промяна в политиката, тя е съпътствана от някаква степен на пазарен стрес и турболенция.

Още по темата

Нещо повече, нормализацията на монетарната политика в САЩ може да се окаже предизвикателство за развиващите се пазари, които бяха обект на значителни капиталови потоци през последните години.

Така че това ни води до един важен въпрос. Какво може да направи Федералният резерв, за да овладее тези рискове?

Въпреки че действията на Фед може да се окажат проблематични за развиващите се икономики, те не трябва да предизвикват сътресения.

Комбинацията от по-силен растеж в САЩ, по-добри фундаменти на развиващите се пазари и ефективната комуникация от страна на Фед може да ограничи стреса, причинен от нормализирането на монетарната политика.

Ефектът ще е различен на различните развиващи се пазари, но тези пазари като цяло днес са по-добре подготвени да се справят с предизвикателствата, отколкото бяха в миналото.

Трябва да кажа, че всичко което казвам отразява моето виждане и не задължително това на Комитета за отворения пазар и Фед.

Първо искам накратко да се спра на икономическата прогноза. Въпреки сравнително слабото представяне през първото тримесечие, аз вярвам, че перспективите за растеж пред американската икономика за остатъка от 2015 ще се подобрят.

Имаше два преходни фактора, които се отразиха на растежа през първото тримесечие.

Зимата беше доста тежка в източната част от страната и това повлия както на продажбите, така и на производството.

Което е по-важно обаче, фундаментите, подкрепящи растежа, все още изглеждат добре.

Понижаването на дълговите нива на домакинствата като цяло върви добре и балансите на пазарна на недвижимите имоти като цяло са изчистени.

В допълнение федералната фискална консолидация изглежда за момента е приключила и заетостта и потреблението отново нарастват, както на федерално така и на местно ниво.

Моята прогноза за 2015 като цяло е, че икономическият растеж ще е близък до този, който наблюдавахме през последните 2 години.

Той ще е подкрепен от солидни фундаменти и благоприятни пазарни условия. Ако съм прав, това ще доведе до по нататъшен спад на безработицата, която ще се доближи до 5% до края на годината.

Важен момент в тази прогноза е, че след забавянето през първото тримесечие, потреблението на домакинствата ще се върне към растежа, на който бяхме свидетели през втората половина на 2014, когато потреблението нарастваше с над 3% на годишна база.

Очаквам, че подобно силно потребление ще бъде подкрепено от 3 фактора - по-здравословни баланси на домакинствата, подобрени перспективи за доходите и по-голяма покупателна способност, в следствие от спада на цените на енергията.

 

fallback
fallback