fallback

Свалянето на лихвите в Австралия остава вероятно

„Въпросът за свалянето на лихвите трябва да остане на дневен ред”, Глен Стивънс гуверньор на RBA

21.04.2015 | 11:20 Автор: Велко Каменов

Излезе протоколът от заседанието на Австралийската централна банка (RBA), съобщава Bloomberg. Той остави живи очакванията лихвите в Австралия да бъдат намалени на следващата среща на RBA, която ще се проведе в началото на май.

Данните от валутните суапове показват, че вероятността да има намаление на лихвите в Австралия е по-голяма от вероятността да няма такова. Преди протоколът от заседанието на Австралийската централна банка да бъде публикуван, икономисти, анкетирани от Bloomberg, смятаха, че основният лихвен процент в Австралия ще бъде свален до 2% през май.

В протокола от заседанието на RBA се казва, че „по-нататъшно разхлабване на паричната политика може да е подходящо.” По време на реч на събитие в Ню Йорк гуверньорът на Австралийската централна банка Глен Стивънс заяви, че въпросът с по-нататъшно сваляне на лихвите „трябва да остане на дневен ред”.

Стивънс спомена и австралийския долар и заяви, че все той има още накъде да поевтинява. В протокола австралийският долар се засяга само,за да бъде изразена позицията, че ако той поевтинее още, това ще помогне да се балансира растежа.

Австралийската централна банка обаче казва, че изчаква да излязат още данни. Данните за безработицата в Австралия са доста обнадеждаващи, но RBA чака информация за инфлацията преди следващата си среща, която ще се проведе през първия вторник на май, след само две седмици.

Глен Стивънс отправи послание и към австралийското правителство, заявявайки, че паричната политика не е всемогъща. Така той намекна, че очаква правителството да се намеси с фискални мерки.

 

fallback
fallback