fallback

Наредиха на местните власти в Гърция да прехвърлят парите си в централната банка

Гръцкото правителство се нуждае от пари.

21.04.2015 | 11:00 Автор: Велко Каменов

Гръцкото правителство нареди на местните власти да прехвърлят парите си в Гръцката централна банка в опит да се справи с безнадеждната ситуация в публичните финанси, съобщава Bloomberg. Моментът е много важен за Гърция, на 24 април 2015 г. предстои среща на финансовите министри на държавите членки на еврозоната, на която основна тема ще бъде финансовата ситуация на Гърция.

Гръцкото правителство има нужда от средства, за да плаща заплати, пенсии, а също и да изплати 800 милиона по заем на МВФ в срок. Въпросът е откъде ще дойдат следващите пари, след като тези бъдат похарчени. Според някои анализатори държавните компании може да са следващите, от които да се поиска да прехвърлят средствата си в Гръцката централна банка.

Ситуацията на пазара на облигации показва, че страховете на инвеститорите от това Гърция да обяви дефолт се увеличават. Доходностите по гръцките държавни облигации скочиха до нива, каквито не бяха достигали откакто Гърция получи финансова помощ през 2012 г. Доходността по 3-годишните гръцки ДЦК е над 28%, а доходността по 10-годишните гръцки държавни облигации също расте.

 

fallback
fallback