fallback

Пакистан купува 8 китайски подводници

Коментар на Дейвид Туийд за телевизия Bloomberg от Хонконг

20.04.2015 | 15:02 Автор: Георги Стоянов

Дейвид, защо Индия се притеснява от продажбата на китайски подводници за Пакистан?

Дейвид Туийд: Има две причини защо те са притеснени. Едната е, че Пакистан ще удвои броят на подводниците си и това е проблем за Индия, която иска да контролира Индийския океан.

Вероятно обаче това, което е по-важно, е, че Пакистан вече публично заявиха, че искат да изградят военноморска система за ядрено възпиране.

Още по темата

Това означава, че те на практика ще могат да инсталират ядрени ракети на тези подводници.

Проблемът е, че те не могат да направят това веднага, тъй като една конвенционална подводница има единствено шлюзове за торпеда, докато за ядрени ракети са необходими тези балистични, вертикални системи за изстрелване.

Израелската армия обаче са разработили ядрена ракета, която може да бъде изстреляна от шлюз за торпедо, ако подводницата е на повърхността.

От тук произтичат опасенията, защото Китай беше ключова страна, която помогна на Пакистан да се сдобие с ядрено оръжие през 80-те.

Така че за това Индия е загрижена. Много хора също са загрижени за разпространението на ядрени оръжия, които могат да бъдат изстреляни от плавателен съд в Индийския океан, тъй като Индия също се опитва да разработи същата технология.

И това нагнетява още повече напрежение, без съмнение. Има обаче и икономическа граница, която Китай и Пакистан планират да прекрачат.

Дейвид Туийд: Да това е коридор.

Провинция Гуадар.

Дейвид Туийд: Гуадар е пристанището. То е финансирано от Китай. Идеята е, че китайците ще се сдобият с коридор от Синцзян в Китай по целя път през Пакистан до Гуадар, който ще им позволи да внасят петрол през Индийския океан направо в Китай, без да се налага да минават през пролива Малака, което би могло да е проблем, ако този пролив бъде затворен в случай на някакво напрежение.

Индийците са особено загрижени за това, което се случва там, защото те се опасяват, че Гуадар може потенциално да бъде превърнат в китайска военна база.

Китайците отричат, че това е целта им. Китай обаче доста засили присъствието си в Индийския океан.

Ако си спомняте подводниците, които изпратиха в Коломбо, Шри Ланка. Така че това също буди опасения.

Това ще им осигури достъп.

Дейвид Туийд: Ще им осигури достъп, определено.

fallback
fallback