fallback

Оптимизъм около преговорите за TPP между Япония и САЩ

Коментар на Шери Ан за телевизия Bloomberg от Хонконг

20.04.2015 | 11:06 Автор: Георги Стоянов

Шери, какво казват за TPP?

Шери Ан: Те току що са приключили първия ден на разговори. Днес е вторият ден. И Акира Амари, японският министър на търговията обяви, че има известен прогрес по отношение на някои спорни въпроси между двете страни.

Сега те казват, че се опитват да отворят японския пазар на селскостопанска продукция и това беше ключов въпрос в тези търговски преговори.

Още по темата

Амари казва, че той не може да пренебрегне решението на японските законодатели, според което едно евентуално търговско споразумение не трябва да подкопава устойчивото производство на ориз на местните фермери.

Знаем, че оризовите продукти, пшеницата, ечемика са ключови за Япония. Производството на тези продукти е много чувствителна тема от политическа гледна точка.

То е част от 40 годишна политика, която помага на 1,2 милиона японски ферми с мита, които в отделни случи достигат 780% върху вноса на ориз.

Американският търговски представител Майкъл Фроман сега е в Токио, за да се опита да финализира тези преговори.

Има още един въпрос. Китай разширява влиянието си в региона с Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции. В каква степен това влияе на преговорите за Транс - тихоокеанското партньорство?

Шери Ан: Изглежда преговарящите усещат този натиск. Не само от Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, но също така и заради факта, че японският премиер и американският президент ще се срещнат следващата седмица.

Те искат някакво споразумение или някакъв прогрес в преговорите преди срещата на 28 април.

Президентът Обама изрази доста ясно предупреждението си за нарастващото влияние на Китай в региона.

Той се опитва да убеди скептиците миналата седмица, като каза, че ако САЩ неуспеят да се споразумеят за Транс – тихоокеанското партньорство, тогава Китай ще се намеси, за да запълни вакуума.

Разбира се, AIIB е непряка опозиция и на водената от Япония Азиатска банка за развитие. Така че преговарящите и от двете страни усещат натиска.

 

fallback
fallback