fallback

Битката за Volkswagen

Коментар на Крис Пейтер за телевизия Bloomberg от Берлин

17.04.2015 | 16:41 Автор: Георги Стоянов

Крис, гледам на тези акции и историята около Фолксваген ми е много интересна. Какво се е случило на тази среща вчера?

Крис Пейтер: По всичко личи, че това беше решаваща среща. На нея присъстваха Уинтеркорн, Фердинанд Пийх, племенникът на Пийх - Волфганг Порше, представител на синдикатите на Долна Саксония – всички, които имат позиции в Фолксваген.

Още по темата

Това беше шансът на Уинтеркорн да запази работата си. И все още нямаме никакви новини  от срещата.

Компанията все още не е коментирала. Очакваме обаче изявление от тях по-късно днес и ще видим, какво ще се случи, но ситуацията остава напрегната.

Колко сигурна е позицията на изпълнителния директор. Изглежда, че в определен момент бордът го подкрепяше, но сега изглежда това е под съмнение.

Крис Пейтер: Да, много от играчите, които споменах, като Волфганг Порше и синдикатите на Долна Саксония, които играят важна роля във Фолксваген, първоначално те застанаха на страната на Уинтеркорн веднага след коментарите на Пийх, които бяха публикувани миналия петък в списание Шпигел.

В тях беше поставена под въпрос позицията на Уинтеркорн. Пийх каза, че се дистанцира от него, което е сериозен удар по авторитета на Уинтеркорн.

В крайна сметка Уинтеркорн има договор и той се нуждае от подкрепата на борда на директорите, за да продължи с програмата си.

И това е изненада, защото Пийх и Уинтеркорн работят заедно от толкова години, буквално десетилетия.

Така че това разминаване между двамата е сериозен удар и изглежда, че Пийх е готов да пожертва своя дългогодишен партньор Уинтеркорн, за да наложи дългосрочния си план за приемственост в компанията.

Той се е посветил на тази стратегия, а и е толкова силен играч. Никой не може да изгони Пийх, докато Уинтеркорн в крайна сметка може да бъде заменен.

Така че той наистина е под натиск. И за него ще е трудно да остане на работа. Всъщност и за двамата ще е трудно да останат във Фолксваген, като се има предвид как стоят нещата сега.

Крис Пейтер, благодаря ти, че се присъедини към нас тази сутрин. Крис Пейтер, Bloomberg News от Берлин.

 

fallback
fallback