Битката за Volkswagen

Коментар на Крис Пейтер за телевизия Bloomberg от Берлин

17.04.2015 | 16:41 Редактор: Георги Стоянов
Битката за Volkswagen

Крис, гледам на тези акции и историята около Фолксваген ми е много интересна. Какво се е случило на тази среща вчера?

Крис Пейтер: По всичко личи, че това беше решаваща среща. На нея присъстваха Уинтеркорн, Фердинанд Пийх, племенникът на Пийх - Волфганг Порше, представител на синдикатите на Долна Саксония – всички, които имат позиции в Фолксваген.

Още по темата

Това беше шансът на Уинтеркорн да запази работата си. И все още нямаме никакви новини  от срещата.

Компанията все още не е коментирала. Очакваме обаче изявление от тях по-късно днес и ще видим, какво ще се случи, но ситуацията остава напрегната.

Колко сигурна е позицията на изпълнителния директор. Изглежда, че в определен момент бордът го подкрепяше, но сега изглежда това е под съмнение.

Крис Пейтер: Да, много от играчите, които споменах, като Волфганг Порше и синдикатите на Долна Саксония, които играят важна роля във Фолксваген, първоначално те застанаха на страната на Уинтеркорн веднага след коментарите на Пийх, които бяха публикувани миналия петък в списание Шпигел.

В тях беше поставена под въпрос позицията на Уинтеркорн. Пийх каза, че се дистанцира от него, което е сериозен удар по авторитета на Уинтеркорн.

В крайна сметка Уинтеркорн има договор и той се нуждае от подкрепата на борда на директорите, за да продължи с програмата си.

И това е изненада, защото Пийх и Уинтеркорн работят заедно от толкова години, буквално десетилетия.

Така че това разминаване между двамата е сериозен удар и изглежда, че Пийх е готов да пожертва своя дългогодишен партньор Уинтеркорн, за да наложи дългосрочния си план за приемственост в компанията.

Той се е посветил на тази стратегия, а и е толкова силен играч. Никой не може да изгони Пийх, докато Уинтеркорн в крайна сметка може да бъде заменен.

Така че той наистина е под натиск. И за него ще е трудно да остане на работа. Всъщност и за двамата ще е трудно да останат във Фолксваген, като се има предвид как стоят нещата сега.

Крис Пейтер, благодаря ти, че се присъедини към нас тази сутрин. Крис Пейтер, Bloomberg News от Берлин.