Свърши ли пазарната криза в Русия

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

16.04.2015 | 18:18 Редактор: Георги Стоянов
Свърши ли пазарната криза в Русия

Време е за днешната графика на Барт. Приключи ли пазарната криза в Русия?

Путин провежда днес своето годишно телефонно шоу и това е въпрос, който е много важен за него.

Нека да започнем с рублата, руската валута. В понеделник тя продължи с възстановяването си.

Рублата достиган нива под 50 рубли за долара за първи път от ноември – доста далеч от нивата от 68 рубли за долар при затваряне или 79 рубли за долар по време на сесията, достигнати на 16 декември – вижте тази това бяло кръгче.

Това се случи в деня, след като руската централна банка изненада света, като повиши основния лихвен процент с 650 базисни пункта до 17%.

Рублата, от най-слабо представящата се валута спрямо долара през миналата година сред 31 валути проследявани от Bloomberg, заради спада си с 46%, от началото на 2015 се представя най-силно с ръст от 22%.

Руските облигации в местна валута ни показват същата история. Това е втората графика - индексът на руските облигации, издадени в местна валута.

Той проследява деноминираните в рубли облигации, издадени от правителството.

През последните 12 месеца той беше един от най-слабо представящите се индекси на правителствени облигации  сред развиващите се страни с възвращаемост от едва 2,2%.

Най-ниската точка – жълтото кръгче тук – отново е на 16 декември, когато индексът отбеляза исторически спад, след това изненадващо решение на централната банка.

Трендът определено се е подобрил оттогава. От началото на годината руският индекс се представя най-добре сред останалите индекси от развиващите се страни и има възвръщаемост от 19%.

Нека да завършим с акциите. Третата графика е индексът RTS – един от двата индекса, проследяващ акциите в Русия. Този се калкулира в долари. MICEX, разбира се, се калкулира в рубли.

През 2014 това беше най-слабо представящият се фондов пазар в глобален мащаб сред 93 пазара, които проследяваме в Bloomberg, със спад от 45%.

Още по темата

Тази година, погледнете тренда, пазарът е четвъртият най-добре представящ се с печалба от 33%.

Най-дълбокият спад отново беше миналата година – зеленото кръгче - на 16 декември. Това не е изненада, разбира се, заради това изненадващо повишаване на лихвените проценти от страна на руската централна банка.

Само в този ден индексът  изгуби 12% до рекордно ниско от 2009 година ниво.

Така че трябва да признаем, че определено от пазарна гледна точка, поне за сега най-лошото от пазарната криза е приключило.

В голяма степен Путин трябва да благодари за това на цената на Брент –петролът, който се използва при оценяването на основния сорт петрол, изнасян от Русия.

Цената на Брент е нараснала с 35% от достигнатото през януари дъно. Въпреки това обаче през това тримесечие руската икономика вероятно ще навлезе в първата си рецесия за последните 6 години.

И тъй като в голяма степен имено потребителите понасят тежестта от всичко  това, задачата на Путин днес няма да е толкова лека.