ЕЦБ запази лихвените си проценти без промяна

Коментар на Ана Едуардс за телевизия Bloomberg от Лондон

15.04.2015 | 17:58 Редактор: Георги Стоянов
ЕЦБ запази лихвените си проценти без промяна

Ана Едуардс: ЕЦБ остави лихвите по краткосрочните банкови депозити без промяна на минус 0,2% и основният си лихвен процент също без промяна на 0,05%.

Така че както казах тук няма промяна. Но може да очакваме някои интересни сигнали за това, колко дълго смятат да продължават с програмата си за вливане на ликвидност.

Очакваме това защото за момента програмата е доста зле дефинирана по отношение на това, кога ще приключи.

Още по темата

Дай ни малко подробности. Кажи ни за летаргията на Европа или събуждането на Европа заради по-слабото евро и как всичко това се отразява на Лондон в навечерието на изборите във Великобритания. Какво е настроението в Лондон този април в светлината на всички тези фактори?

Ана Едуардс: Това е забележителна тема, защото, разбира се, Великобритания силно зависи от еврозоната като търговски партньор.

Така че нещата са свързани. Но дебатът за Европа в светлината на изборите във Великобритания е силно фокусиран върху нещо съвсем различно.

Той всъщност не е за силата или слабостта на европейската икономика, а за това, до каква степен Великобритания трябва да се интегрира в Европа и дали страната нетрябва да напусне общността.

Имаме и този манифест на Партията на независимостта от тази сутрин. Партия, която наистина иска Великобритания да напусне Европа. И това на практика е тяхното решение на всички проблеми.

Ана, чухме Марио Драги от ЕЦБ, който каза, че сам не може да реши проблемите на Европа и че тежестта лежи върху националните правителства да приложат така наречените структурни реформи. Какъв прогресът по отношение на тези структурни реформи?

Ана Едуардс: Да, някои хора дават за пример Испания и казват погледнете структурните реформи, които те извършиха.

Това послание обаче трудно може да бъде прието от тези безработни млади хора.

Безработицата в Испания сред младите хора все още е доста над 20%. Така че това е сложен дебат.

От друга страна имаме ситуацията в Гърция. Гърците трябва да отидат в Рига в Латвия по-късно този месец, за да се опитат да говорят за реформите, които обещаха да извършат, за да получат помощта, от която се нуждаят.

И това е другата част от историята, за която не сме говорили днес. Марио Драги вероятно ще бъде попитан, какво ще се случи, ако няма сделка между кредиторите от еврозоната и Гърция в Рига.

Колко точно капитал ще отпусне ЕЦБ на тези гръцки банки.