Какво цели Nokia със сделката за Alcatel-Lucent

Коментар на Керълайн Хайд за телевизия Bloomberg от Лондон

15.04.2015 | 17:35 Редактор: Георги Стоянов
Какво цели Nokia със сделката за Alcatel-Lucent

Сега се фокусираме върху стойността на тази сделка. Вчера разбрахме, че тя ще бъде сключена.

От значение обаче са подробностите. И подробностите са – тази доста внушителна сума - 15,6 милиарда евро.

Това е сумата, на която Alcatel Lucent е оценена. Доста повече, отколкото беше очаквано от някои от анализаторите.

Незабравяйте, имаше сериозен ръст на акциите на компанията вчера. Интересно е, че това е сделка изцяло сключена с акции.

Мнозина предполагаха, че това ще е сделка, сключена с кеш и акции, защото Nokia има доста наличен кеш.

Спомнете си, че миналата година те продадоха подразделението си за мобилни телефони на Microsoft и освен това може би се оглеждат да продадат и подразделеното си за навигационни карти, което се нарича Here и може да бъде оценено на 2 милиарда евро.

Но не, сделката ще бъде сключена изцяло с акции. Премията обаче е доста примамлива за инвеститорите.

28% премия върху средната цена на акциите на Alcatel-Lucent през последните 3 месеца.

Така че инвеститорите ще получат част от парите си обратно. Изглежда, че акционерите на Alcatel-Lucent ще задържат около една трета от компанията – 33,5% за да бъдем точни.

Nokia ще държи останалите дялове. Nokia предлага 0,55 акции - новоиздадени акции на Nokia - за акция на Alcatel-Lucent. Така че това е разпределението.

Интересно е, че бордовете на директорите и на двете компании вече са се съгласили с условията на предложената сделка.

Сега тя трябва да бъде одобрена и от акционерите на Nokia и френското правителство.

Незабравяйте, Alcatel-Lucent, въпреки че правителството не държи дял точно в тази компания, те може да я определят като особено важна.

Компанията осигурява доста работни места за изследователи и инженери във Франция – около 700.

Правителството ще държи да получи гаранции, че Франция ще остане във фокуса на Nokia, защото, погледнете на следващия слайд – новата компания всъщност ще бъде базирана във Финландия.

Интересно е, че Раджиф Сури ще остане изпълнителен директор. Той пое този пост съвсем наскоро, след като мобилното подразделение на Nokia се раздели с мрежовото подразделение. 

Той наистина се опитва да се фокусира върху това, в което  Nokia е най-добра. Той иска да изчисти и опрости компанията.

Тук някои анализатори изразиха опасения. Не се ли връщаме към цял нов цикъл на преструктуриране на тези две компании.

И двете компании трябваше да заложат на силните си страни, за да спечелят големите договори в Америка, както Alcatel-Lucent, и да се фокусират върху Китай, за да се справят с новата конкуренция като Huawei. Идеята е да се опитат да ги конкурират с цената.

Още по темата

Сега знаем, че те ще превъзхождат Huawei като размер и ще са в състояние да предложат телекомуникационно оборудване в една нова и иновативна област.

Това е което искат - да са лидери в иновациите. Тук става въпрос за интернета на нещата, става въпрос за необходимостта от трансфер на все по-голямо количество данни през таблетите и мобилните  ни телефони.

Става въпрос за фиксирани линии и широколентовите мобилни линии. В тази област те искат да се конкурират и да се превърнат в лидер в този нов, толкова свързан свят.

Много интересна сделка. Ще е интересно да видим как пазарът ще приеме тази цена от 15,6 милиарда евро, защото на мен това ми се струва повече, отколкото анализаторите очакваха, след като Alcatel-Lucent ще задържи една трета от новата компания.

Премията по отношение на пазарната оценка на акциите на Nokia спрямо тази на  Alcatel-Lucent обаче не е с две трети по-висока, а само с една трета.

Така че изглежда сделката е изгодна за Nokia, ако говорим за собствеността на новата компания.