fallback

Мартин Димитров: Сливане на НАП и митниците се прави като има излишък

ДАНС и европейските служби да тръгнат по следите на парите от КТБ, призова депутатът от РБ

14.04.2015 | 21:08 Автор: Мариета Иванова

Сливане на НАП и митниците следва да се прави, когато   няма дупка в бюджета, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той поздрави приходната агенция за добрите предварителни резултати относно приходите през първите месеци на годината.

Димитров подчерта, че преструктуриране на приходите след да се прави, когато има излишък- „иначе рискуваш изпълнението на бюджета”.

Депутатът от Реформаторския блок призова да започне отваряне на досиетата в КТБ. По думите му това може да стане чрез задаване на конкретни въпроси, сред които такива защо 65 държавни фирми са държали над 200 млн. лв. в банката. – „Ако се бяга от конкретиката, няма да достигнем до истината”, категоричен е Димитров.

По този повод той подчерта, че ДАНС също следва да участва в разследването като търси партньорство с европейските служби.

„ДАНС има компетентност на територията на България, но имаме подозрения, че част от парите са извън България, затова ни е необходима и форенсик компания”, която да проследи пътя на парите, стана ясно от коментара на Димитров. Той изтъкна, че вече няма пречка за наемане на подобно компания и посочи, че в Ирландия след подобно разследване са върнати част от изчезналите пари в държавата.

На въпрос за ефективността на регулаторната роля на БНБ Димитров заяви, че изготвил искане, което впоследствие е подписано и от депутати от други парламентарни групи, сред които и председателя на Бюджетна комисия в НС Менда Стоянова, да бъде направен пълен одит от Сметната палата одит за провала на надзора на КТБ. Целта е да бъдат установени пропуските- дали са „човешки грешки, системни грешки и т.н.”, стана ясно от думите на Димитров. Той подчерта, че искането следва да бъде гласувано в Парламента.  При одобрение е заложен срок до лятото на тази година за изготвяне на одита.

Относно избора на нов гуверньор на БНБ Димитров подчерта, че и за Калин Христов, и за Димитър Радев може да каже добри неща и допълни, че изборът ще стане по нови правила след предвидените за целта изслушвания. Депутатът от РБ не изключи възможността на стола управител на Централната банка да стане германец.

 

fallback
fallback