fallback

J.P. Morgan: Оптимизмът на инвеститорите за Европа е оправдан

Коментар на Стефани Фландърс, главен пазарен стратег на J.P. Morgan за Европа и Великобритания за телевизия Bloomberg от Лондон

14.04.2015 | 18:03 Автор: Георги Стоянов

Мои колеги коментираха, че това е все едно да се чудите дали да се намокрите, след като вече ви е хванал дъжда. Да започнете да се готвите за фалит, след като преговорите вече са се провалили. Очевидно е, нали?

Стефани Фландърс, главен пазарен стратег на J.P. Morgan за Европа и Великобритания:

Още по темата

Бях изненадана, че пазарите изглежда все пак реагираха след тази история в Financial Times, защото честно казано щеше да е странно, ако гърците не се подготвяха по някакъв начин или поне не мислеха за това.

Сигурна съм че определени хора в Европа, на официално ниво, поне те трябва да мислят за това. Но тук има още един момент, който намирам за интересен.

След като отминаха изборите и в Гърция беше избрано ново правителство, опасенията, че страната може да напусне еврозоната, нараснаха.

Все още говорим за това. Но като цяло настроението на пазарите е сякаш сега това е по-малко вероятно да се случи.

Не мисля че сега те са по-далеч от фалита и излизането от еврозоната, отколкото бяха в деня след изборите.

По някакъв начин обаче ние решихме, че това няма да се случи или поне няма да се окаже особен проблем за еврозоната, ако се случи.

Нека погледнем от по-широка, политическа перспектива. С настъпването на 2015 всички прогнозираха проблеми с демокрацията и политиката в Европа. Те бяха прави, но всичко това почти нямаше ефект върху европейските пазари. Това изненадва ли ви Стефани?

Стефани Фландърс: Мисля че това е една от тези ситуации, при които се опитваме да разберем, дали добрата новина е лоша новина или лошата новина наистина е толкова лоша.

Въпреки, че в Европа имаше определени добри икономически новини, пазарите реагираха и на вливането на ликвидност, както и на случващото се с еврото.

Мисля че това бяха мощи пазарни фактори. Но наистина, имаше доста добри икономически новини и мисля, че именно те накараха хората да се фокусират върху една по-оптимистична визия за Европа, вместо да се замислят прекалено много за политиката – за изборите в Испания в края на годината.

Според мен надеждата е, че до края на годината ще имаме достатъчно позитивни фактори, които да послужат като буфер срещу тези политически събития.

Дали това е вярно, незнам, но определено наблюдаваме едно обективно подобряване на икономическите условия.

мъж

Ако разгледаме отделните класове активи - рекордно ниската доходност по облигациите, рекордните оценки на фондовите пазари.

Имаше и някои насрещни ветрове, но също така и по-слабото евро и вливането на ликвидност.

Данните също ни изненадват приятно. Наблюдаваме и известна консолидация, но не на последно място и аз знам, че вие следите това, очакванията за корпоративните печалби, те оправдаха ли се?

Стефани Фландърс, главен пазарен стратег на J.P. Morgan за Европа и Великобритания, Лондон

Мисля, че това е ключовият момент, защото ако погледнете възстановяването на европейските пазари  от началото на годината, зад него би трябвало да стоят и още някакви добри новини освен икономическите.

Въпреки това ненаблюдаваме чувствително подобрение при корпоративните резултати, което да оправдае  този пазарен ръст.

Ето защо според мен, това на което трябва да се надяваме през втората половина на годината, са по-добрите корпоративни резултати.

Това трябва да се случи. Дори само като аритметична реакция на по-слабото евро и зависимостта на европейските компании от износа.

Имаше известна слабост в САЩ, но очакваме някакво раздвижване на корпоративните резултати в Европа през втората половина на годината.

Ако това обаче не се случи, инвеститорите ще трябва да се запитат дали са били прави да заложат на подобен растеж при пазарната си оценка.

мъж

Ще поискам от Стефани Фландърс да направи своя избор. Ако погледнете активите с фиксирана доходност – доходност по 10 годишни облигации, която е едва  0,15%, ако погледнете фондовите пазари.. ако имаш едно лесно решение до края на годината, макар и то леко да ви смущава, какво мислите щеше да е то?

Стефани Фландърс, главен пазарен стратег на J.P. Morgan за Европа и Великобритания, Лондон

Като дългосрочни инвеститори ние не харесваме да използваме понятия като лесно решение и винаги бихме ви посъветвали да заложите на диверсифициран инвестиционен портфейл.

Всъщност си мисля, че сега диверсификацията е по-важна от всякога, защото на пазара има консенсус по много въпроси и има много неща, които си мислим, че знаем със сигурност.

Като например миналата година си мислехме, че знаем със сигурност, че лихвите по облигациите ще нараснат, но в крайна сметка историята се оказа малко по-различна.

След като казах всичко това, ако не ви се налага да купувате някои от тези базови активи с фиксирана доходност – разбира се, много институции са принудени да го правят – тогава трябва да се ориентирате към тези малко-по рискови активи.

Централните банки от двете страни на Атлантика продължават да подкрепят пазарите с разхлабената си монетарна политика.

Това е свят, в който централните банки не виждат достатъчно растеж и достатъчно инфлация.

fallback
fallback