fallback

Иска ли наистина Русия да бъде сключена сделка с Иран

Коментар на Виржин Мейсонав, инвестиционен директор на PIMCO за телевизия Bloomberg от Лондон

14.04.2015 | 17:52 Автор: Георги Стоянов

Виржин, ако погледнете цената на петрола, изглежда, че пазарите донякъде калкулираха тази сделка с Иран. Русия обаче играе твърдо и Русия отправя много ясен сигнал към Запада. Те са сериозни, те са в играта и са враждебни. Какво означава това за начина, по който вие залагате на фондовите пазари и суровините?

Виржин Мейсонав, инвестиционен директор на PIMCO:

Още по темата

Според мен единият фокус е геополитиката и ние ясно забелязахме нарастващата фрагментация.

Това е геополитиката на 21 век, а някои хора все още мислят в рамките на 20 век.

Днес светът е различен и Русия играе различна роля. Фрагментацията в Близкия изток също е проблем, в който Русия е силно замесена.

Видяхме го в Сирия, сега го виждаме в Ирак, така че трябва да свикнем с факта, че в Русия режимът е различен.

По отношение на нашето портфолио определено вярваме, че цената на петрола ще остане в определен рейндж.

Отчитаме ефекта от потенциално по-слабия добив на шистов петрол, като резултат от по-малкото нефтени сонди.

Така че в краткосрочен план може да има леко нарастване на цената, но като цяло тя ще остане в сегашния рейндж. Така че имам добри активи, но само когато са купени на правилната цена.

По отношение на геополитиката едно от нещата, които хората не коментират особено, а според мен е много интересно, е какво Китай се опитват да направят със своя проект за единна икономическа зона.

Тези инвестиции по пътя на коприната сближават Русия и Китай, Монголя и Корея и цяла Азия – това е още една от гравитационните сили, които произтичат от новата западна геополитика.

Виржин знам какъв ще е краткият отговори и искам да получа повече подробности от Ханс за Гърция, но кажете ми, какво ви притеснява най-много? Изглежда, че инвеститорите не се притесняват от това. Или поне пазарите ни казват, че не се притесняват. Кое обаче вас ви притеснява най-много – Русия и тази евентуална ядрена сделка с Иран, Гърция или забавянето в Китай?

Виржин Мейсонав: Мисля, че това, което ме притеснява най-много, е самоувереността и апатията. Според мен трябва да се пригодим не само към геополитиката на 21 век, новата геополитика, но също така и към един свят на по-нисък растеж.

И това се случва навсякъде. Тази фрагментация се случва в един свят на по-нисък растеж и ние просто трябва да се приспособим към нея.

 

fallback
fallback