Акциите в световен мащаб вече струват 70 трилиона долара

От началото на годината те са поскъпнали с 5,2 трилиона долара.

13.04.2015 | 14:12 Редактор: Велко Каменов
Акциите в световен мащаб вече струват 70 трилиона долара

Стойността на акциите в световен мащаб е рекордно висока, като те струват 70 трилиона долара, разкри Марк Бартън от Bloomberg. В края на миналата седмица акциите прескочиха поредна граница, като пазарната капитализация на дяловите пазари по света достигна 70 трилиона долара на 10 април 2015 г. Само от началото на годината поскъпването е в размер на 5,2 трилиона долара, докато централните банки продължават да увеличават ликвидността във финансовата система.

За последните 12 години акциите бяха най-евтини на 9 март 2009, когато стойността им в световен мащаб падна до 25,5 трилиона долара. Тогава те загубиха около 37 трилиона от стойността си за година и половина. От 2009 г. насам обаче, подкрепяни от действията на централните банки по света, акциите поскъпнаха с 45 трилиона долара.

14 от общо 47 национални бенчмарк индекси достигнаха рекордно високи стойности през 2015 г. до момента. Сред тях са индексите в Китай, Дания, Португалия, Германия и Италия.

Дали поскъпването на акциите ще продължи? MSCI All Country индексът, обхващащ развити и развиващи се пазари, се търгува при отношение цена - прогнозирана печалба от 16,1, което е най-високата стойност от 2009 насам. Все пак, имайки предвид рекордно ниските доходности по облигациите в Европа, САЩ и Япония, инвеститорите започват да предпочитат акциите като източник на възвращаемост, което може да означава, че пазарната капитализация на пазарите на акции по света може да се увеличи още.

Марк Бартън, Bloomberg