fallback

Томас Пикети: Eврозоната няма бъдеще ако не се промени

Коментар на френския икономист и автор на Капиталът през 21 век за телевизия Bloomberg

13.04.2015 | 12:11 Автор: Георги Стоянов

Томас Пикети, френски икономист, автор на Капиталът през 21 век:

Мисля, че те не се държат добре с гърците и със страните от Южна Европа, но също така мисля, че не се държат добре и със себе си.

Еврозоната като цяло не се справя добре. Дори Германия – растежът там сега е по-нисък, отколкото извън еврозоната – във Великобритания и САЩ.

Така че според мен страните от еврозоната се справиха много зле с кризата, която първоначално тръгна от частния финансов сектор в САЩ и прерасна в криза на публичните дългове в еврозоната заради лошото управление на институциите.

Според мен основният проблем е че имаме единна валута с 18 различни лихви по правителствените облигации, 18 различни дългови тежести и 18 различни данъчни системи, които се съревновават една с друга - това не работи и това никога няма да проработи, защото винаги ще има някаква липса на доверие в системата.

И ние просто трябва да решим дали да останем в еврозоната.

 

Еврото ще оцелее ли Томас, еврото ще оцелее ли, ако това е виждането ти, явно всичко е приключило?

Томас Пикети: Мисля, че може да оцелее, но това, от което имаме нужда е по-силен политически съюз и по-демократични институции.

Мисля, че трябва да имаме например парламент на страните от еврозоната, който да определя например общото ниво на дефицит, както и регулациите за банковия съюз.

Това не може просто да се реши на среща на финансовите министри. Имаме нужда от нещо като парламент на еврозоната, който да взима подобни решения.

Ако не направим това и ако се опитваме да изгоним Гърция, което всъщност някои хора искат, нещата няма да потръгнат.

 

Още по темата

Мислите, че това е целта на институциите - да притискат Гърция и да я накарат да напусне еврозоната?

Томас Пикети: Институциите не са само един човек - има различни хора, които имат различни виждания и много хора, които нямат изяснена позиция.

Но определено доста хора в Брюксел и Берлин изгледа все едно искат да изгонят Гърция, защото всички знаят, че Гърция няма да плаща 4% първичен излишък от брутния си вътрешен продукт през следващите 20 години, което предвижда официалната сделка от 2012, подписана от страните от еврозоната.

Сега знаем, че Гърция има малък първичен излишък, който може би е близък до нулата.

Ние определено може да им кажем да го задържат и леко да го увеличат, но 4% първичен излишък – страната просто няма да може да плаща това 20 години.

Така че трябва да намерим друго решение. Всички знаем това, но отлагаме разговорите по темата до последния момент и това не е хубаво.

 

Какво гърците трябва да направят, за да убедят Берлин, както вие казвате, че могат и трябва да останат в ЕС?

Томас Пикети: Вероятно трябва да говорят по-малко за самата Гърция и повече за механизма, по който функционира еврозоната.

Мисля че няма решение за Гърция без общо решение за публичните дългове в еврозоната.

Ето защо имаме нужда от общ спасителен фонд за публичните дългове на всички страни от еврозоната.

 

Имате предвид опрощаване на дълговете в цяла Европа?

Томас Пикети: Не опрощаване на дълговете. Имам предвид общи лихви по правителствените облигации, но и отделни сметки за това, колко всяка страна е вложила в този фонд. Най-малкото обаче лихвите ще са еднакви, както в Съединените щати.

Ако  Федералният резерв трябваше да избира всяка сутрин между лихвите по облигациите в Калифорния, Ню Йорк или Тексас, щеше да се получи пълен хаос, точно какъвто имаме в сега в еврозоната.

 

Накрая, преди да те пусна да влезеш, защото знам, че те чакат на сцената, имаме сериозен дебат за мястото на Великобритания в Европа. Торите обещаха референдум за оставането на страната в ЕС. Томас на някой пука ли му в Европа за това дали Великобритания ще остане или ще напусне общността?

Томас Пикети: Определено на мен ми пука. Аз небих предпочел съюз само между Франция, Германия и Испания.

Предпочитам в него да са Франция, Германия, Великобритания, Италия и Испания. Мисля че имаме нужда от всички тези страни.

За да бъдем честни обаче, мисля че много хора в Европа са малко изморени от британското отношение към ЕС.

Така че сте прав, в случай че Великобритания реши да напусне, много хора просто ще кажат, ок това си е за тях.

И си мисля, че в крайна сметка цената наистина ще бъде платена от Великобритания, а не от континентална Европа.

fallback
fallback