fallback

Млекопроизводители от Южна България обявиха стачна готовност от 15 април

Мотивите за недоволството са свързани с отпадането на млечните квоти за общоевропейския пазар и евтиния чужд внос на млечни продукти, който заля хранителните магазини.

11.04.2015 | 08:44 Автор: Пролетина Съботинова

В мандрата в района на карловското село Ведаре произвеждат по 12 тона сурово мляко на ден. Себестойността на литър мляко е около 80 стотинки, а в момента то се изкупува от 35 до 60 ст. в зависимост от региона. При село Ведаре, цената е 58 ст. Според собственикът на мандрата Иван Трифонов, най-голяма вреда на млечния сектор нанася забраната за износ на евростоки към руския пазар, което доведе до спад на изкупните цените на мляко с 35%. Браншът недоумява защо млекопреработвателите плащат ниски изкупни цени за литър сурово мляко, а цените на готовите млечните продукти се запазват.

"Големите мандри са в по-голяма опасност, при тях пазарите които имат и количествата, които имат са огромни и всяко размърдване на пазарите при тях се усеща много зле. Докато при малките и средни мандри, те намират начин къде фермерско мляко, къде нещо по-евтино продават и оцеляват, докато при големите мандри, всяка грешка е фатална" разказва Иван Трифонов - собственик на Мандра в района на карловското село Ведраре.

 

От 1 април отпадна и квотното ограничение в производството на краве мляко в рамките на Европейския съюз, което до момента възпираше свръхпроизводството и задържаше цените на сравнително нормални нива, изгодни за фермерите. Очакванията са още през първите 2 години предлагането на мляко да се увеличи  на общоевропейския пазар. Това, както и продължаващият спад в изкупните цени на млякото у нас, заплашва с фалити българските млекопроизводители. Освен това те няма къде да пасат животните, тъй като пасищата се отдават на хора, които нямат ферми. Не получават и субсдия за литър мляко.  Затова от агроведомството са поискали помощ от ЕК.

 "Искаме подкрепата от комисията да има по-голям избор от инструменти за подкрепа. Сега се прилага подкрепа за производителите на сухо мляко, но в България не се произвежда сухо мляко, т.е да имаме право да подкрепим с финансов пакет директно млекопроизводителя или за произведено традиционно българско сирене, а няма такъв инструмент" , коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

 

Вече 10 държави от Европейския съюз са подкрепили предложението на България, Европейската комисия да финансира поотделно всяка страна спрямо националната специфика на производството на мляко и млечни продукти. Заради задълбочаващата се криза в бранша, на 16 април, министърът на земеделието и храните Десислава Танева свиква Консултативен съвет, който да търси решения за проблемите в бранша. С какви точно суми пък ще бъдат финансирани млекопроизводителите по програмата „де минимис“ ще стане ясно на консултативния съвет на 16 април.

 

fallback
fallback