fallback

Варуфакис е уверен, че ще има споразумение

Интервю за Манъс Крани от Bloomberg TV

10.04.2015 | 09:31

В интервю за Bloomberg TV в Института за нова икономическа мисъл /Institute for New Economic Thinking/ на 9 април 2015, министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис каза, че е уверен, че

В интервю за Bloomberg TV в Института за нова икономическа мисъл /Institute for New Economic Thinking/ на 9 април 2015, министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис каза, че е уверен, че до края на април ще има споразумение.

 

Варуфакис посочи три условия за такава сделка:

  • Приоритет на дълбоките реформи
  • „Справяне с лошите последици от петгодишната катастрофална рецесия“
  • „Дългосрочно решение, устойчив фискален план, включващ три елемента:
  • Първо – осигуряване на съответните първични излишъци, ние имаме нужда от първични излишъци. Никога няма да изпаднем отново в първичен дефицит, но същевременно не бива да се прекалява, защото ще съсипе частния сектор.
  • Имаме нужда от разумна политика за насърчаване на частното инвестиране и това трябва да включва пакет публични инвестиции.. от някакъв вид европейски орган или институция, които ще помогнат в процеса на насърчаване на частните инвестиции..
  • И рационализиране на различните пластове гръцки дълг без „подстригване“ за никого, но така, че да се увеличи стойността, която нашите кредитори ще получат от гръцката държава“.
  • Варуфакис завърши интервюто, допускайки, че следва да се очакват компромиси, но не и жертва.

    „Няма да сме готови за това, ако не сме подготвени да поемем политическата цена, необходима за стабилизиране на Гърция и водеща към ръст. Но нека съм максимално точен. Ние сме готови да направи всякакви компромиси, но не сме готови да бъде пренесени в жертва“.

    .

    Гърция трябва да сключи споразумение до 24 април 2015.

    Варуфакис каза, че преговорите вървят много добре и е уверен, че ще има споразумение.

    „Доверието изисква редица стъпки, които трябва да се направят и ние ги направихме“.

    fallback
    fallback