fallback

Световната банка: Трябва да решим проблемa с глобалното затопляне още сега

Коментар на Джим Йон Ким, президент на Световната банка за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

09.04.2015 | 15:10 Автор: Георги Стоянов

Сравнете САЩ с останалия свят. На много хора им се струва, че ние не приемаме проблема сериозно, защото тук законодатели от щати като Флорида казват, че ние няма да признаем промяната в климата. Това за мен е неадекватно.

Джим Йон Ким, президент на Световната банка: Знаете ли, говоря като лекар, ако разгледаме единодушието сред научните среди по въпроса дали човешката дейност води до промяна в климата, почти няма тема в медицината, за която има такова единодушие.

Още по темата

Така че научният дебат на практика е приключил. И според мен…

Освен в щата Флорида и Уисконсин.

Джим Йон Ким: Мисля, че основният въпрос в момента е да се запитаме, какво може да направим по този въпрос. Казвал съм го много пъти.

Имам малки деца на 14 и на 6. И след няколко години те ще погледнат и ще кажат, какво мислиш татко, как може да ни оставиш подобен свят.

И нещата стават все по-лоши. Добрата новина е, че имаме тази среща в Париж през декември и на нея има неща, които може да направим и които са много конкретни.

Да определим цена за въглеродните емисии, да премахнем субсидиите за фосилните горива, да направим градовете по-чисти за живот, да преминем към земеделие, което отчита климатичните особености, както и да предвидим повече финансиране за възобновяемите енергийни източници.

Това са практични неща, които може да направим още сега и които ще имат ефект.

fallback
fallback