fallback

Колко дълго ще издържи Гърция без сделка с кредиторите си

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

07.04.2015 | 15:50 Автор: Георги Стоянов

Какво отведе Варуфакис във Вашингтон на първо място? За разговорите с МВФ ли става само въпрос?

Ханс Никълс: Той също така имаше разговори с представители на финансовото министерство в понеделник.

И в известен смисъл в позицията им има много сходни моменти с позицията на Гърция за това, какво трябва да се случи, за да може страната да се завърне към растеж.

Още по темата

Но по отношение на срещата на Варуфакис с Лагард - това беше среща, която не беше предварително планирана - разбира се, самата визита предизвика спекулации, че те няма да успеят да извършат това плащане на 9-ти април.

Той обаче даде гаранции на Лагард, че на 9-ти април тези 450 милиона евро ще бъдат платени на МВФ.

Незабравяйте, до края на годината те трябва да изплатят на МВФ 9 милиарда евро. Освен това през следващите 6 месеца те трябва да платят общо 20 милиарда евро.

Ето какво казва Варуфакис в интервю вчера. Той очаква сделка на 24 април – тогава е срещата на финансовите министри от еврозоната в Рига. Това ще е голяма и ключова среща.

Те ще трябва да отблокират част от тези 7,2 милиарда евро, които са останали в спасителната програма за Гърция.

Варуфакис говореше и за план от 5 точки. Той иска първичният излишък на страната да достигне 1,5%.

Той също така говори за инвестиции от страна на Европейската инвестиционна банка в Гърция, както и за цялостно преструктуриране на гръцките дългове.

Той иска дълговете на Гърция да бъдат рефинансирани чрез облигации, обвързани с растежа.

Преди те искаха да говорят за това чак през юни, а сега искат да включат темата в настоящите преговори и това бележи известна промяна в позицията им.

Те също така искат подкрепа за износителите си, както и да създадат лоша банка, която да поеме лошите кредити в Гърция.

Ето съвсем на кратко, как се справят с финансите си. Знаем, че през януари и март събираемостта от данъци в страната се е свила.

Варуфакис казва, че през март данните са били по-добри от очакваните, тъй като са успели да съберат част от данъците, които са пропуснали през януари и февруари. Керълайн?

И преди сме говорили за сумите, които би трябвало да изплатят на кредитори като МВФ. Но тук имаме и тази шокираща сума, която представиха, за репарации за окупацията през Втората световна война от страна на Германия в размер на 279 милиарда евро. Ханс, как са измислили тази цифра?

Ханс Никълс: Те имат специална комисия в парламента и са поискали и от финансовото министерство да се разрови из архивните документи.

За да ви дам представа, какво са направили, ето например този заем от 450 милиона райхсмарки от годините на Втората световна война.

Сега те са калкулирали тази сума на 10,3 милиарда евро. Така общата сума се доближава до 279 милиарда евро.

Керълайн това е приблизително 14% от брутния вътрешен продукт на Германия за 2014. Това е огромна сума и мога да те уверя, че темата получи доста голям отзвук тук в германската преса.

fallback
fallback