Страда ли паундът от предизборна треска

Месец преди изборите във Великобритания паундът стана по-волатилен и поевтиня

07.04.2015 | 15:36 Редактор: Велко Каменов
Страда ли паундът от предизборна треска

Страда ли паундът от предизборна треска? Този въпрос задава Марк Бартън от Bloomberg месец преди изборите във Великобритания. За да отговори на въпроса той използва данни за косвената волатилност на паунда спрямо долара, както и за стойността на паунда спрямо 9 основни валути.

На 31 март 2014 г. косвената волатилност на паунда спрямо достигна 13,36%, което е най-високата стойност на индикатора от 3 години и половина насам. Само шест седмици по-рано, на 25 февруари, волатилността беше едва 7,1%. С други думи през последните 6 седмици волатилността на паунда спрямо долара се е увеличила сериозно. През миналия месец измененията в стойността на паунда спрямо долара достигнаха 47%, което е най-високата стойност измежду 16 основни валути. Увеличението в риска заради по-сериозните колебания в стойността му, правят паунда по-непривлекателна възможност.

На 10 март 2015 г. паундът достигна най-високата си точка спрямо кошница от 9 други основни валути. След това обаче той поевтиня с 2,6%. Поевтиняването за целия март от 1,6%, беше най-сериозното поевтиняване на паунда от юли 2013 г. насам.

Причината е, че проучванията във Великобритания показват, че двете най-големи партии ще получат по около 35% от гласовете на избирателите, което не е достатъчно за мнозинство. Тази несигурност означава, че съществува краткосрочен риск от поевтиняване на паунда според Филис Пападейвид, старши валутен стратег в BNP Pariba. По думите ѝ паундът ще падне до 1 долар и 42 цента до края на второто тримесечие на годината от долар и 49 цента в момента. След това ще се възстанови заради икономическите новини и вероятността Английската централна банка да нормализира паричната политика, което ще подкрепи паунда.

BNP Pariba е по-песимистично настроена за паунда в сравнение с общото мнение на пазара. Анкетираните от Bloomberg стратези прогнозират средно паундът да се търгува за долар и 49 цента в края на текущото тримесечие. УниKредит показва най-голям оптимизъм за паунда, прогнозирайки курс от долар и 54 цента за паунд. Най-песимистична е прогнозата на ABN Amro за долар и 37 цента за паунд.