fallback

Лари Съмърс за създаването на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции(AIIB)

Бившият финансов министър на САЩ подчерта важността на събитието

07.04.2015 | 15:17 Автор: Велко Каменов

На 31 март 2014 г. приключи срока за подаване на заявленията от страните,които искат да се превърнат в учредителките на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции. Новата финансова институция ще бъде учредена от 40 страни и на нея се гледа като на конкурент на Международния валутен фонд и Световната банка. Бившият финансов министър на САЩ и съветник на Обама Лари Съмърс съпостави събитието с емблематични икономически събития като Шокът Никсън от 1971 г.(премахването на златния стандарт) и Споразумението от Бретън Уудс от 1945 г.

По думите на Съмърс, последния месец може да бъде запомнен „като момента, в който САЩ  губи ролята си на посредник в световната икономическа система.” Съмърс заяви, че САЩ трябва да „преразгледа подхода си към световната икономическа система.” Притесненията на Съмърс са свързани и с факта, че Америка не е успяла да убеди редица свои съюзници, като Великобритания, да не участват в създаването на банката.

Известният в хедж фонд индустрията Мохамед Ел-Ериан, написа в колонката си в Bloomberg View, че "Китай бавно изгражда малки пътечки, по които да заобиколи съществуващата отдавна институционална уредба." Според него не е изненадващо, че САЩ се притеснява за отслабващото влияние на системата, водена от Запада, тоест системата на Световната банка.

 

fallback
fallback