Петролът поевтиня след сделката с Иран

Коментар на Джули Хайман за телевизия Bloomberg

03.04.2015 | 11:54 Редактор: Георги Стоянов
Петролът поевтиня след сделката с Иран

Джули Хайман: Видяхме, как петролът се търгуваше по-ниско дори преди новината за това рамково споразумение да бъде обявена.

Още по темата

След това видяхме, как цената на петрола падна дори още повече. Според министъра на петрола на Иран, той коментира миналия месец, че страната може да увеличи износа на петрол с 1 милион барела на ден, ако петролните санкции срещу Иран бъдат вдигнати, както сега изглежда, че ще се случи.

И тези допълнителни доставки, разбира се, могат да окажат допълнителен натиск върху  цените на петрола и да задълбочат свръх предлагането, което вече наблюдаваме.

Заради всичко това сега петролът се търгува по-евтино, по-евтино от преди. Ако разгледаме ефекта върху пазара, изглежда той се усеща в рафинериите и техните акции се търгуват по-евтино.

За момента акциите на енергийните компании като цяло обаче остават без особена промяна.

Акциите на Valero, Tesoro, Marathon Petroleum, Phillips 66 са сред тези, които отбелязват най-сериозен спад в S&P500.

Колкото до фондовия пазар като цяло, там няма особена реакция. Всъщност индексите нарастваха през сесията на фона на малко по-оптимистичните икономически данни по отношение на новоподадените молби за помощи за безработни и фабричните поръчки.

И разбира се, инвеститорите очакват доклада за безработицата в петък. Ефектът върху фондовите пазари от това споразумение обаче изглежда не се усеща особено.