Unicredit: Завръщането към драхмата би било политическо самоубийство

Коментар на Ерик Нилсен, главен икономист на Unicredit за телевизия Bloomberg

02.04.2015 | 17:02 Редактор: Георги Стоянов
Unicredit: Завръщането към драхмата би било политическо самоубийство

Вашата оценка, за това, доколко изнервени са в ЕЦБ за случващото се тук?

Ерик Нилсен, главен икономист на Unicredit: Мисля, че те са много изнервени. От друга страна обаче е и доста лесно за ЕЦБ, защото тяхната роля е техническа.

В крайна сметка, ако на гърците им свършат парите, тогава ще е необходимо политическо решение, а ЕЦБ имат много ясен мандат, че не могат да предоставят монетарно финансиране.

Още по темата

За това траншовете по програмата за ликвидна подкрепа са толкова ограничени и за това те сложиха правни ограничения за действията на гръцките банки

Така че един вид те играят твърда игра, но всъщност нямат друг избор. Ето защо със сигурност са доста изнервени.

Много изнервени – те обаче не го показват. Шансът 50 на 50 ли е? Изглежда че отново нещата вървят към някакво споразумение, но все още не е ясно, кой ще отстъпи.

Ерик Нилсен: Моето предположение е, че те няма да напуснат, но че ще се наложи да получат още външно  финансиране. Може би не от МВФ следващата седмица.

Историята може да продължи седмица, месец или два. Те обаче не биха рискували да си направят нова валута, защото това би било политическо самоубийство.

За това може би Самарас предложи да направят голяма коалиция, защото в крайна сметка, ако този сценарий проработи, тогава правителството или ще трябва да падне или да бъде преструктурирано.

И според мен това е по-вероятно, отколкото те да решат да възстановят драхмата. Защото знаете ли, никой не иска драхмата.

Пенсионерите и служителите на държавна заплата, на които не се плаща навреме и които са много недоволни, биха ли предпочели да получават  някакви измислени пари, които нямат никаква стойност?

Това е немислимо, така че този път не ги води на никъде.

Вие току що се върнахте от Щатите. Какво мислят американските инвеститори за това, което се случва тук в Европа?

Ерик Нилсен: Първо, всички са съгласни, че възстановяването в Европа се случва. Американският корпоративен сектор, който има експозиция в Европа, всички те говорят за нарастване на търсенето.

Хората са по-малко критични. Спрямо Гърция също, където по-скоро става въпрос за институционални инвеститори, има коренна промяна спрямо миналата година.

Никой неказва, че Гърция просто ще въведе драхмата и ще напусне еврозоната.

Те непрогнозират дали това ще се случи или не, но според мен днес има много по-добро разбиране в англосаксонския сват като цяло и хората в Америка определено, че напускането на еврозоната не е опция, която по някакъв начин е привлекателна.

Това неозначава обаче, че това не може да се случи. Може да се случи като инцидент.

Но това определено не е идеята. Проблемът се крие в евентуално инцидентно излизане на Гърция от еврозоната.


1
0 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 9 години
Гърците не са виновни за кризата. Кризата е резултат от пропуск в управление на европейска парична система. Сигнализирай за неуместен коментар