fallback

Какво включва новият списък с реформи на Ципрас

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

02.04.2015 | 16:33 Автор: Георги Стоянов

Ханс, имаме нов списък. Подобрен ли е и какво има в него?

Ханс Никълс: По-дълъг е. Знаем това. Предвидени са около 1,1 милиарда за нови разходи през тази година. Това е по информация на Financial Times, те имат копие от документа.

По-голямата част от тези нови разходи са за изплащането на 13-та пенсия. Така че това е подарък за протестиращите вчера в Гърция.

Още по темата

Някои от подробностите бяха известни. Имаме тези 800 милиона, които гръцкото правителство очаква да събере от сметки на гърци извън страната.

Предвидени са и 600 милион от нова лотария, която има за цел да накара гърците да взимат касовите си бележки, както и още 420 милиона от борба с данъчните измами.

Нищо конкретно обаче нямаше след този конферентен разговор на заместник финансовите министри вчера.

Гърците казват, че има известен прогрес, те казват, че настроението се е подобрило. Нямаме нищо конкретно обаче.

И при условие, че времето изтича, неизглежда, че ще имаме каквото и да е споразумение до срещата  на финансите министри в Рига.

Но ето и проблемът Керълайн – 24 април. Това е голям проблем, ако се замислите и за това плащане на 9 април към МВФ.

Вчера Der Spiegel  съобщи, че Гърция може да не успее да направи това плащане. Гръцкото правителство казва, че няма риск те да не успеят да платят.

Spiegel обаче цитира гръцкият вътрешен министър. Той спомена Програмата за извънредно финансиране за гръцките банки. От нея са изразходвани 7,18 милиарда. Остава едва 700 милиона.

Миналата седмица те използваха близо милиард. Така че тук нещата са на косъм.

Да определено средствата им в момента са ограничени. Имаме и интересен ход от страна на бившия гръцки премиер Антонис Самарас. Той каза в интервю за Bloomber, че може да се притече на помощ на господин Ципрас. Ципрас би ли приел да бъде спасен от съперника си и каква точно картина обрисува Самарас в интервюто си за Bloomberg?

Ханс Никълс: Може просто да се окаже, че Ципрас се нуждае от гласовете на Нова Демокрация.

Самарас обяви условията за тази подкрепа, а именно Гърция да се придържа към плана, да се придържа към поетите ангажименти и да остане в еврозоната.

Това е ключовата част. Ето един цитат, който искам да ви прочета, част от интервюто му за Bloomberg –  „Ако планът е да задържим Гърция в еврозоната, ние ще окажем подкрепа. Излизането от еврозоната би означавало пълна катастрофа.”

На практика неговото послание към човекът, който го измести, е продължавай да преговаряш с кредиторите, спазвай споразуменията и направи конкретни предложения.

Имаме този 26-страничен документ, той е много конкретен в определени области и той ще ни разкрие цифрите, какви са прогнозите и най-вече какви са очакванията за растежа в Гърция през 2015.

Защото след като толкова много пари бяха изтеглени от банките, е трудно да си представим , как Гърция би могла да има растеж през тази година.

 

fallback
fallback