Фармацевтични компании представят нов клас лекарства срещу рак

Коментар на Дрю Армстронг за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

01.04.2015 | 16:49 Редактор: Георги Стоянов
Фармацевтични компании представят нов клас лекарства срещу рак

Какво се крие зад този бум точно сега?

Дрю Армстронг: Случват се няколко неща. Бих казал, че има два основни фактора. Първо, имаме регулатори, които са доста по-агресивни в работата си с компаниите, опитващи се да предложат нови лечения на пазара.

Още по темата

Те създадоха няколко нови механизма за работа с фармацевтичната индустрия. Те казват, искаме да ни предоставите тези и тези данни предварително.

Или пък ето как според нас тези тестове трябва да изглеждат, за да са достатъчно убедителни, за да бъдат одобрени.

Това е едното нещо, имаме инициатива от страна на регулаторите.

Значи имаме по-агресивна регулаторна политика?

Дрю Армстронг: Да, те наистина се опитват да работят с фармацевтичната индустрия, за да помогнат тези лечения да стигнат до пациентите по-бързо.

Другата част от историята е, че сега вече берем плодовете на доста научни изследвания, които бяха направени през последните двайсет години.

Изведнъж имаме реални продукти. Когато започнахме да изследваме човешкия геном през 90-те, получихме малко по-добро разбиране за биологията на рака и всичко това сега най-накрая дава резултат с тези нови лекарства.

Нека незабравяме, това е сравнително нова област в много отношения. Мисля че войната срещу рака беше обявена през 1953.

От тогава чак до 90-те използвахме химиотерапия и подобни методи. Тези методи все още се прилагат като основен курс на лечение.

Новите лечения започнаха да се появяват едва през последните 10 – 12 години.

Но както ти каза, на база на инвестициите, които са направени преди години, сега виждаме плодовете на всичко това. Така че Дрю, кажи ни за някои от по-обещаващите лечения, които навлизат на пазара?

Още по темата

Дрю Армстронг: Едно от наистина вълнуващите неща сега са тези лечения базирани на имунната система.

За да разберете, как работят те, трябва да разберете малко по-добре, как точно функционира ракът.

Ракът е клетка, която е излязла от контрол. В клетката има мутации, които изведнъж я карат да започне да се дели с експоненциални темпове.

Много пъти имунната система на човек разбира, че тези клетки са излезли от контрол, намесва се и убива ги, защото те не трябва да са там.

Когато обаче се появи рак, който развие метастази и се превърне в тумор, тези клетки намират начин да избегнат имунната система.

Всъщност тези нови лекарства на практика изключват механизма, с който раковите клетки се маскират и който ги предпазва от това имунната система да ги атакува.

Така че тези лекарства позволяват на самото човешко тяло да се справи с рака.

Това не са лекарства, които убиват раковите клетки, а лекарства, които позволяват на човешкото тяло да направи това, което то естествено би направило, ако всичко функционираше нормално.

Значи те подсилват имунната ви система?

Дрю Армстронг: Не бих мислил за тях точно като за имуностимуланти, а по-скоро като за подобрение, което прави имунната ви система по-умна и й помага да разпознае и атакува тези клетки, които са се объркали и които тялото е трябвало да убие и на практика убива, ако функционира нормално.

Споменахме няколко компании като Pfizer и Merck и Amgen, които работят върху тези лекарства. Има най-различни видове рак. Има ли обаче компании, които наистина печелят от тези нови лечения?

Дрю Армстронг: Да, една наистина гореща компания в областта, поне сред големите фармацевтични компании, е Bristol-Myers. Те са заложили почти изцяло на тези лекарства.

Те имах добре развит бизнес с медикаменти за диабет, но казаха, че това вече не ги интересува и го продадоха на Astra Zeneca, тъй като искат да са компания, фокусирана върху рака.

И може би сега имат най-много подобни лекарства от цялата индустрия. Имат едно лекарство, което се нарича Opdivo.

Лечението с него струва 150 хиляди долара годишно. То беше едно от първите одобрени, базирани на имунната система лечения.

Те имаха и по-ранно подобно лечение, което комбинират с това ново лекарство. Merck също има какво да предложи. Astra Zeneca също участва в състезанието.

Много компании виждат цените, които могат да бъдат поискани за тези лекарства, виждат как се развиват нещата , виждат, че регулаторите са склонни да работят с тях и решават да вложат много пари в изследвания в тази сфера, тъй като това е добре, както за пациентите, така и за тях.

И за това сега всички погледи са насочени именно на там.