fallback

Последните предложения на Ципрас не впечатляват Брюксел

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

31.03.2015 | 15:50 Автор: Георги Стоянов

Официалният списък, кога финансовите министри могат да се срещнат, за да го одобрят? Това е документ от 15 страници. Не изглежда да е приет особено топло. Кога ще се срещнат?

Ханс Никълс: Този 15 –страничен документ всъщност е чернова. Все още сме в процес на пазарене, така че незнаем дали официалният списък е бил представен. Крайният срок беше вчера вечерта.

Още по темата

Ако те отпуснат, каквато и да е част от тези 7,2 милиарда евро, останали в спасителната програма, финансовите министри ще трябва да се срещнат.

Това е малко вероятно да се случи тази седмица, може би следващата седмица, след великденските празници. Така обаче времето е много ограничено.

Имаме добра представа, какво съдържа този предварителен списък – 3,7 милиарда нови приходи от данъци.

Най-големият дял от тези приходи са около 875 милиона евро, които се очаква да бъдат събрани от офшорни сметки.

Това на практика е данък върху богатите гърци, които имат пари в чужбина. Предвидени са още 350 милиона от данъци, както и още 350 милиона от продажбата на ефирни права.

Всичко това не впечатлява особено Брюксел. Брюксел иска да види, какво те правят с реформата на  пазара на труда и пенсионната система.

Ето какво господин Ципрас каза по време на дебата миналата вечер в Атина. Той каза - вряно е, че търсим честен компромис с нашите кредитори, но неочаквайте от нас безусловно споразумение.

Манъс, ето още една подробност от този дебат – той трябваше да продължи 70 минути, но продължи над 4 часа.

Господин Ципрас също така намекна, че вероятно ще има трета спасителна програма, която той възнамерява да обсъди с кредиторите на страната през юни. Той каза, че има договорка с кредиторите затова.

Ще е много трудно за Ангела Меркел обаче да прокара подобна програма през парламента тук в Германия.

Въпреки това вчера във Финландия тя даде да се разбере, че е склонна да се противопостави на общественото мнение.

Ето какво каза тя във Финландия вчера: „Това, което правя политически, не е базирано на обществените нагласи, които варират в доста голяма степен, а по-скоро  на това дали Гърция ще е в състояние да задоволи очакванията, които всички имаме”.

Тя също така каза, че сметките на гръцкото правителство трябва да излязат. Така че Меркел неиграе на сляпо.

Тя обаче не изключва възможността да пренебрегне общественото мнение в Германия, където хората, разбира се, се противопоставят на евентуална трета спасителна програма.

Една последна подробност от миналата вечер. В този дебат Ципрас  поиска подкрепата на опозицията  и Антонис Самарас – човекът, който Ципрас  измести от премиерския пост.

И Самарас даде да се разбере, че е склонен да работи със Сириза. Това може да се окаже важно развитие, ако Гърция наистина е единна, те биха преговаряли от по-силна позиция. Манъс?

Ханс, как ЕЦБ се вписва във всичко това, защото в момента те осигуряват спасителния пояс по отношение на банките. Те обаче не финансират правителството и това послание беше повторено нееднократно. Така че тук имаме ежеседмичен дебат за продължаването на програмата за извънредно финансиране, така ли е?

Ханс Никълс: От това произтича основното напрежение. Как да задържим Гърция платежоспособна без на практика да финансираме правителството.

Това е задача за Даниел Нуи - тя е заместник председател на банката, отговарящ за механизма за надзор.

Тя ще се обърне към парламента в Брюксел по-късно днес. Основният въпрос, за който ще следя, е какви ограничения ще има върху гръцките банки за това да изкупуват облигации от правителството си.

Спомнете си, Гърция трябва да рефинансира 2,4 милиарда по-късно през април. Ще бъде ли разрешено на гръцките банки да купят тези облигации?

Миналата седмица тя каза, че гръцките банки са под стрес , допълвайки, че това вероятно е временно.

Тя обаче трябва да се увери, че тези банки са платежоспособни. Марио Драги трябва да е сигурен, че той нефинансира правителства. Това е напрежението, ще видим, как ще решат този проблем.

Една последна бележка, ако погледнете ЕЦБ, те държат над 40% от гръцкия дълг, така че в много отношения ЕЦБ също има сериозни причини да задържи Гърция в еврозоната, да я задържи страната платежоспособна, така че да могат да плащат дълговете си.

 

fallback
fallback