fallback

Как евентуална сделка с Иран би се отразила на цената на петрола

Коментар на Кристиан Шулц, главен икономист на Berenberg, за телевизия Bloomberg от Лондон

30.03.2015 | 17:51 Автор: Георги Стоянов

Кристиан, поговорихме малко за Гърция, поговорихме и за британските избори, разбира се, всичко това се случва на фона на евтиния петрол в момента. Ако санкциите срещу Иран бъдат вдигнати, знаем че те имат между 7 и 30 милиона барела петрол, който в момента е на танкери. Има ли опасност те да наводнят пазара или това ще се случи постепенно.

Кристиан Шулц, главен икономист на Berenberg: Мисля, че по-скоро ще е постепенно. Мисля, че иранците ще погледнат на пазара, на цените каквито са сега и ще навлязат там, където има пазарна ниша.

Още по темата

Според мен една евентуална сделка ще задържи цените ниски по-дълго време, което е страхотна новина, защото това ще направи глобалното възстановяване, което наблюдаваме в момента, по-устойчиво. 

Защото, ако цената на петрола се повиши бързо, това може да дерайлира крехкото възстановяване, което имаме.

Да, определено. Така че в момента рейнджа на търговията е между 50 и 60 долара за барел. Смятате ли обаче, че цената ще се задържи в този рейндж за малко по-дълго или може да падне до нива между 40 и 50?

Кристиан Шулц: Предлагането е голямото неизвестно, но когато говорим за търсенето на фона на това, че определени икономики набират скорост и при условие, че рисковете в Европа не се окажат толкова сериозни, мисля, че цената на петрола има шанс постепенно да се повиши и всъщност да надхвърли 60 долара до края на годината и може би дори да се доближи до 70 долара.

Това не е нереалистично, ако както казах, икономическото възстановяване продължи и рисковете не се материализират.

Кристиан, ако например погледнете гръцката икономика, в каква степен те биха спечелили от ниската цена на петрола? Ще спечелят ли много? Гръцкият премиер казва, аз неискам фискални мерки, които биха ни вкарали в рецесия.  Той не говори за фискални икономии, а използва фразата мерки, които могат да доведат до рецесия. В същото време те печелят от ниските цени на петрола. Но ако те не извършат структурни реформи, няма да има голямо значение, нали така?

Кристиан Шулц: Мисля, че структурните реформи единствено биха проработили в дългосрочен план така или иначе.

Мисля, че гръцката икономика наистина печели от евтиния петрол. Те също така печелят и от по-слабото евро по отношение на туризма, но те можеха да печелят и много повече, ако можеха да се възползват от толкова ниските лихвени проценти и агресивно разхлабената монетарна политика на ЕЦБ.

Както Португалия, която е политически стабилна или пък Испания. Именно тук е големият пропуск и именно тук Ципрас нанася огромни щети на икономиката на страната си като отлага сключването на сделка.

Ако цената за финансирането на Гърция падне, ако гръцките банки отново са в безопасност и предоставяха кредити, това щеше да помогне на икономиката.

Но да, разбира се, евтиният петрол и по-слабото евро в известен смисъл наистина помагат.

Какъв трябва да е реалният курс на еврото спрямо долара, защото чухме всякакви прогнози - че двете валути ще достигнат паритет или че еврото ще поевтинее още, но това още не се е случило? Много анализатори казват, че в това няма смисъл – дори да имахме паритет, което би било страхотно за европейската икономика, този курс не би бил устойчив и би довел до прекалено силна волатилност.

Кристиан Шулц: Мисля, че никой не може да прогнозира курсът евро - долар в дългосрочен план, но нещо като 1,20 – 1,22 е ниво, което в момента изглежда справедливо.

В такъв случай в момента еврото е леко подценено. В еврозоната виждаме огромни излишъци по текущата сметка и търговския баланс – най-големите в света.

Това не може да продължава завинаги, разбира се. Ако растежът в еврозоната се ускори, вносът също ще започне да се увеличава.

Пак казвам, според мен в момента еврото е подценено и в дългосрочен план тенденцията е то да поскъпне спрямо долара.

Все пак ще достигнем ли паритет или не?

Кристиан Шулц: Не мога да го изключа. Бяхме близо до паритета, сега курсът леко се е възстановил, заради някои позитивни икономически данни и малко по-слабите данни от САЩ.

В момента не изглежда, че вървим към паритет, но наистина немога да го изключа. Данните могат да тръгнат в различна посока. Не днес, но все пак паритет определено е възможен.

fallback
fallback