fallback

Ципрас даде оптимистична прогноза с 1,5% ръст на Гърция през 2015

Коментар на Ханс Никълс от Берлин

30.03.2015 | 12:07

Алексис Ципрас даде оптимистична прогноза на възможностите на гръцката икономика да постигне 1,4% излишък и 1,5% ръст през 2015.

Още по темата

Гърция не се отказва от целта си да предоговори дълга си, за да го направи управляем, съобщи в понеделник, 30 март 2015 заместник министърът на финансите, съобщава Ройтерс.

Преговорите между Атина и кредиторите й по реформите в страната, които могат да отключат още финансова помощ продължават.

"Правителството не се е отказало да поиска да дългът да стане управляем", каза зам.-министър Димитрис Мардас пред Нафтемпорики.

Публичният дълг на Гърция достигна 177% от БВП през 2014.

Новото правителство на Ципрас и Сириза дойде на власт през януари 2015 с обещания да поиска от партньорите в еврозоната да отпише голяма част от дълга на страната.

В последните седмици Гърция обаче трябва да се бори и с недостига на кеш и правителството насочва усилията си към постигане на споразумение с кредиторите си по реформите, които отключили достъп до оставащия транш от заема.

"Решенията са ясни - или ще има "подстригване" на дълга или ще бъде удължен, или /изплащането/ ще бъде обвързано с увеличение на БВП или износа, или ще има по-ниски лихви", каза Мардас пред Нафтемпорики.

Той подчерта плана да се обвърже изплащането на 318 млрд евро дълг на Гърция с икономическия ръст или износа, наред с условията, приложени за Германия след края на Втората световна война.

Представителите от ЕК, ЕЦБ и МВФ - групата от Брюксел - обсъдиха през уикенда предложението на Гърция за реформи. Кредиторите казват, че ще са нужни още няколко дни преди да има готовност с пълния списък.

На 20 април Гърция остава без пари, ако не си осигури финансиране от европейските партньори, е съобщил за Ройтерс неназован източник.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас свика заседание на правителството в неделя, 29 март 2015 вечерта, на които одобри списъка с реформи и целите за първичния бюджетен излишък от 1,5% от МВП за 2015 и ръст от 1,4%.

Още по темата

Коментар от Берлин на Ханс Никълс от Bloomberg. Никълс разговаря с Керълайн Хайд от студиото в Лондон.

Крайният срок изтича, парите свършват. Реформите ще задоволят ли кредиторите на Гърция?

Може би не са достатъчно конкретни.

Най-важното е, че реформите предвиждат 1,5% или 1,4% бюджетен излишък в Гърция тази година. Точно за това ще говори Ципрас.

Гърците обещават да осигурят допълнителни 3 млрд. евро приходи.

2,5% от тях ще дойдат от данък върху имотите. Това е важно, защото по време на кампанията си Ципрас обеща да премахне този данък.

Освен това ще увеличат ДДС за островите.

И така - на тези два фронта Ципрас е постигнал тона на кредиторите си. Но няма нищо по реформата на трудовия пазар и пенсионната система.

Точно това може да създаде проблем в споразумението, особено за германците.

Ето какво каза в неделя вечерта в интервю за вестник Real News.

Ципрас каза:

"Нямаме намерение да предприемаме никакви рецесионни мерки, било намаляване на заплатите или пенсиите, или либерализация на регулациите за масовите съкращения".

Така че е ясно дали списъка с реформи, които предлага Гърция ще се стори достатъчно конкретен за кредиторите, които да дадат част от тези 7,2 млрд евро финансова помощ, които остават от външното финансиране.

Срокът беше до края на март и гърците го спазиха.

Трябваше да предадат списък на Брюксел.

На 1 април обаче има заседание на ЕЦБ. Те може би ще решават за увеличение на спешната ликвидна помощ.

Разбира се, банките в Гърция са под голям натиск.

След това идва падежът на 458 млрд. евро на 9 април към МВФ.

Пред април има още важни и големи падежи:

Въпросът е дали гръцките банки ще имат право да купят този дълг.

Би било много рисковано.

Новият надзор във Франкфурт дали ще позволи такива големи покупки на дълг, като гледаме рисковете.

Аз погледнат CDS тази сутрин /30 март 2015/ - над 72% тази сутрин за фалит на Гърция, а в началото на март бяха на 67%.

И видяхме, че Fitch отново понижи рейтинга на гръцкия дълг на 27 март 2015.

 

Да, сега Fitch ги оценява на ССС. Какъв ръст може да прогнозира правителството в Атина? Реалисти ли са? Те искат да преструктурират дълга, но трябва да го свържат с перспективите за ръст на икономиката.

В момента правителството очаква ръст от 1,4%.

Това е за 2015.

Но вижте какво става с изтичането на капитали!

Те допуснаха 50 млрд евро да напуснат банките само за първите три месеца на 2015.

И е много трудно да си представим как Гърция ще продължи да расте, ако капиталът продължава да напуска страната.

Няма да имаме данни за БВП до края на май, но поне за януари и февруари приходите от данъци са надолу, дори нямат първичен излишък в момента, като изключим дълговите плащания.

Така че въпросът остава - ще растат ли достатъчно бързо, за да изпълнят целите си. И дали списъкът ще се окаже достатъчно конкретен за кредиторите.

 

fallback
fallback