fallback

Маратонски преговори за Гърция в Брюксел

Гърция и кредиторите преговарят по списъка с реформи

29.03.2015 | 12:37

Преговорите по списъка с реформи, които Гърция представи на 28 март 2015 на кредиторите си в Брюксел „ще продължат през целия уикенд“, защото „има още работа до постигане на споразумение, съобщи гръцката агенция Ana, цитирана от Фираго.

Целта на преговорите е „да се помогне на Гърция да състави надежден и пълен списък с реформи“, пише Ana, цитирайки европейски източници, посочили, че в Брюксел се водят „маратонски преговори“.

В събота, 28 март 2015 експерти от Гърция, ЕС, ЕЦБ, МВФ и Европейския механизъм за стабилност /Брюкселсакта група/ започнаха работа по списъка с реформи, които според Атина трябва да донесат на държавата 3 млрд. евро и да върнат ръст на икономиката от 1,4% през 2015.

Гръцката телевизия Mega твърди, че кредиторите желаят „по-твърди мерки“.

„Има различия между Атина и кредиторите .. например по въпроса за реформата на социалното осигуряване и повишаването на възрастта за пенсиониране“, съобщава Mega.

Германският Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) в броя си от неделя, 29 март 2015 съжалява за „лошата подготовка“ на преговорите.

„Много технически срещи бяха анулирани миналата седмица в Атина“, „представител на кредиторите говори за трудни дни“, пише вестникът.

Гръцкото правителство обаче остава оптимистично за списъка с реформи, целящ „стабилизиране на публичните финанси“, според зам.-министъра на международните икономически отношения Евклидес Цакалотос.

 

Опозицията иска Ципрас да овладее партията си

Опозиционните партии призоваха гръцкия министър-председател Алексис Ципрас да овладее партията си, твърдейки, че някои фракции на Сириза търсят конфронтация с кредиторите, пише Катимерини.

Със започването на преговорите между техническите екипи на Гърция и европейските институции в Брюксел, Ципрас е насрочил и заседание на кабинета на 29 март 2015, неделя. На него ще информира министрите си за съдържанието на правителствените предложения и хода на дискусиите в белгийската столица.

Опозиционните партии обаче по-рано изразиха тревога за явната неспособност на Ципрас да получи подкрепата на партията си за компромис с кредиторите.

„Той не иска да предизвика разрив, защото няма мандат от избирателите за такова действие и знае, че последиците ще бъдат катастрофални“, каза Евангелос Венизелос, лидер на ПАСОК в интервю за вестник Agora.

„От друга страна няма мнозинство в парламента, необходимо за подкрепа на ясно и честно връщане към отговорност“, казва Венизелос.

Потами също изрази тревога от коментарите на някои членове на правителството, след като министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис обяви в интервю за седмичника Kefalaio, че единственият начин Гърция да излезе от кризата е „чрез конфронтация, ако не и сблъсък с германска Европа“.

„Ципрас трябва да каже на министрите да не си играят с огъня, за да се харесат с малцинството в партията и лобито на драхмата“, каза центристката партия в изявление, цитирано от Катимерини.

fallback
fallback