fallback

Нигерия – страна на кръстопът

През 2050 Нигерия ще е третата най-населена страна на света след Индия и Китай

27.03.2015 | 16:48 Автор: Георги Стоянов

Нигерия се намира на истински кръстопът. Това е страната с най-бързия икономически растеж от началото на века, която измести Южна Африка от позицията на най-голяма икономика на континента.

Според прогнозата на ООН Нигерия  ще се превърне в третата най-населена страна на света, измествайки Америка до 2050-та.

Всичко това дава на Нигерия потенциала да се превърне в следващата Индия.

Още по темата

Тези избори наистина противопоставят севера срещу юга. От Юга идва сегашният президент Гудлък Джонатан от Народната демократична партия.

Народната демократична партия винаги е била на власт, след като военните се оттеглиха и позволиха възстановяването на демокрацията в страната през 1999.

Кандидатът на Севера е Мухамаду Бахари, който всъщност е бивш диктатор от 80-те.

Сега той се е превърнал в говорител на движението срещу корупцията  и се приема за силния човек, който казва, че ще се справи с Боко Харам.

Пътят, на който Нигерия се намира сега, започна, когато управляващата Народна демократична партия се разцепи.

Това се случи, защото лидерът Гудлък Джонатан отказа да преотстъпи ръководството на партията на Севера.

Незабравяйте, че Нигерия е страна, където има много деликатен баланс между Севера и Юга и управлението на страната се редува между представители на двата региона.

Това важи и за ръководството на управляващата партия. Вторият момент беше, когато Сануси, бившият управител на Нигерийската централна банка обвини правителството в корупция.

Третият момент пък се оказа колапсът на цената на петрола, който оказа сериозен ефект върху Нигерия, която разчита на петрола за 90% от приходите си.

Освен това имаме и влошаващата се ситуация около атаките на Боко Харам, които доведоха до отлагане на изборите, първоначално насрочени за 14 февруари.

В известен смисъл ние вече виждаме рисковете, пред които е изправена страната.

Много инвеститори се оттеглиха от Нигерия. Само допреди година Нигерия беше един от любимите за инвестиционната общност развиващи се пазари.

Сега обаче виждаме, че много инвеститори изтеглят парите си, най-вече защото цената на петрола е много лоша новина за икономиката на страната, както и заради несигурността около изхода от изборите и насилието, което може да обхване страната след тях.

fallback
fallback