Защо събитията в Йемен влияят на петролния пазар?

Йемен произвежда едва 0,2% от петрола в световен мащаб

27.03.2015 | 11:22 Редактор: Велко Каменов
Защо събитията в Йемен влияят на петролния пазар?

През последната седмица бунтовници в Йемен започнаха въоръжена борба за властта и принудиха президента на страната Абд Рабу Мансур Хади да избяга от двореца си в пристанищния град Аден. В отговор Саудитска Арабия оглави военна коалиция от 10 държави и предприе въздушни удари срещу цели на бунтовниците.  Заради събитията в Йемен петролът е на път да запише най-сериозното си седмично поскъпване от 4 години насам.

Защо обаче размириците в страната се отразяват на петролния пазар? Йемен произвежда едва по 133 хиляди барела петрол  на ден, което поставя страната на 39-то място сред петролните производители в света. Всъщност Йемен произвежда едва 0,2% от петрола в световен мащаб. Въпреки това събитията в страната повлияха сериозно н а цената на петрола.

Причината се крие в ключовото географско положение на Йемен. Страната е разположена на протока Баб ел-Мандеб – четвъртият най-значим проток за транспортиране на петрол в света.

Източник: Bloomberg

По данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ 3,8 милиона барела петрол преминават през него всеки ден. Затварянето на протока ще принуди танкерите да заобикалят цяла Африка, което ще увеличи разходите и времето за транспортиране.

Източник: Bloomberg

За петролната индустрия по-важни от протока Баб ел-Мандеб са само 3 други протока. Ормузкия проток, през който се транспортират 17 милиона барела на ден, протока Малака, през който на ден преминават 15,2 милиона барела и Суецкия канал с 4,6 милиона барела.

Източник: Администрация за енергийна информация, САЩ

Още по-важно е, че Йемен граничи със Саудитска Арабия – най-големия износител на петрол в света. Докато хилядите барели петрол, произвеждани в Йемен дневно, не са достатъчни, за да повлияят на пазара, милионите барели от Саудитска Арабия вече са нещо много различно.