2,8 млрд. евро за земеделците по ПРСР 2014-2020 г.

Кампанията на МЗХ за разясняване на новите условия по линия на директните плащания е твърде закъсняла

25.03.2015 | 18:49 Редактор: Пролетина Съботинова
2,8 млрд. евро за земеделците по ПРСР 2014-2020 г.

Кампанията на МЗХ за разясняване на новите условия и регламенти по линия на директните плащания е твърде закъсняла и администрацията не е готова. От това се оплакаха земеделските производители на дискусия посветена на ефективните стъпки за земеделското финансиране, организирана от Клуб Инвестор. Като причина от Министерството посочиха промените в нормативната база и софтуера и обещаха организирането на разяснителни семинари в областните градове в страната.

Земеделските производители разкритикуваха агроминистерството, че работи и със стари системи, а общинските служители не са обучени достатъчно, за да помагат при административните спънки. Те се оплакаха още, че не са важни само мерките и програмите, а резултатите.

"80% от плодовете, зеленчуците и месото в България са внос. Не може в тази златна земя да не намерим механизъм да си задоволим собствените нужди“, коментира земеделският производител Красимир Кунчев.

"Информирането става сега, а стопанската година  започна миналата година през октомври, т.е земеделецът вече си е сложил културите на полето и това е проблем" съобщи председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова.

От банковия сектор определиха 3 основни нужди, от които земеделските производители имат повече нужда – овърдрафти срещу бъдеща субсидия за единица площ и инвестиции за земя и техника.

"Третата линия, която е важна - банките подкрепят всички земеделци, които имат договори и грантове" коментира банковия експерт Ангел Матеев.

За програмния период от 2014 до 2020 г. обвързаните с производството плащания са в размер на 13% от общия бюджет за директно подпомагане, което се равнява на близо 90 млн. евро за всяка година. Средствата са насочени да развия по-изостаналите сектори в страната -  плодове и зеленчуци, животновъдство и биологично производство. Основен инструмент за финансиране обаче остава Програмата за развитие на селските райони

"2,3 млрд. евро  чисти средства от Европейския земеделски фонд, 2,8 млрд. със съответно национално съфинансиране", съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев за бюджета на програмата.

На 14 април се отваря мярка за инвестиции в земеделските стопанства към Програмата за развитие на селските райони със срок от 8 седмици.