fallback

Сорос: Мечтата на Путин е Украйна да колабира

Ексклузивно интервю на Кристин Лакроа с Джордж Сорос за телевизия Bloomberg

24.03.2015 | 17:28 Автор: Георги Стоянов

Имаме ексклузивно интервю на Франсин Лакроа с хедж фонд милиардера Джордж Сорос, който казва, че ситуацията в Източна Европа е много обезпокоителна и че без външна финансова подкрепа, икономическата ситуация в Украйна ще се влоши. Франсин го попита, как оценява новото украинско правителство досега.

Джордж Сорос: Задачата е колосална и те определено не са направили всичко както трябва. Реформите всъщност бяха доста мудни и тепърва започват да се усещат.

Още по темата

На практика всеки ден имаме прогрес, но най-интересното е, че Украйна трябва да се справи не само с путинова Русия, но и с това, което аз наричам „Старата Украйна”.

Имаме нова Украйна, която иска да е пълната противоположност на старата Украйна, но старата Украйна все още е там.

Кристин Лакроа: Господин Сорос имаме два сценария. Западът втвърдява позицията си и се обединява политически или Западът продължава, както досега. Какво ще се случи, ако Западът продължи както досега? Колко лоши могат да стана нещата?

Джордж Сорос: Има две възможности. Едната е Украйна наистина да колабира. Това е нещо като оптималната цел на Путин – в Украйна да има финансов колапс и политически борби.

Тогава той може да се отдръпне и да каже, аз не съм предизвикал това, аз съм добро момче. Така че защо не вдигнете санкциите? Той се надява на това.

Много съм щастлив, че към нас се присъедини Франсин Лакроа, която взе това ексклузивно интервю от Джордж Сорос. Франсин, частта от това интервю, която наистина харесах, беше фактът, че според него те могат да натрият носа на Русия, като гарантират, че Украйна ще успее. Какво мислиш?

 

Кристин Лакроа: Той взима Украйна много присърце. Той на практика каза, че това е проблем, чието решение е било объркано още в началото.

Това, което той се опитва да направи, е на практика да подтикне международната общност и Западът, да са малко по-активни.

Аз го попитах и за парите. Попитах го, как те могат да са по-активни и той каза, че това може да стане чрез демонстрация на единство.

Според него е много трудно за Европа и Запада да покажат това единство, защото в момента вниманието им в голяма степен е приковано към Гърция.

Той свързва двата проблема. Ясно е, че взима присърце съдбата на Украйна. Подчертава, че там границите са били променени едностранно и че това просто не е честно.

fallback
fallback