fallback

Саудитска Арабия: Петролът няма да се възстанови до 100 долара

Коментар на Алекс Стийл за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

24.03.2015 | 17:15 Автор: Георги Стоянов

Алекс Стийл: През почивните дни чухме коментари от представителя на Саудитска Арабия в ОПЕК, който каза, че петролът е малко вероятно да се възстанови до 100 долара за барел в близко бъдеше, защото тези по-високи цени биха довели до нови инвестиции и още по-голямо производство, което би ни върнало в сегашния ценови рейндж.

Интересната част от този въпрос за мен е дали те наистина искат цена от 100 долара за барел?

Още по темата

И според някои анализатори отговорът е не. Според тях в Саудитска Арабия се опасяват, че цена от 100 долара за барел ще засегне търсенето и единствено би финансирала производителите с по-високи разходи, докато Саудитска Арабия е производител с много ниски разходи.

Според тях за производството на шистов петрол, както и за производството в някои други страни от ОПЕК, е необходима по-висока цена на петрола.

Ти казваш, че по-високата цена на петрола би се отразила на търсенето. Какво ни казва това за търсенето като цяло.

Алекс Стийл: Интересно е, че търсенето на петрол ще нараства с 1 милион барела на ден всяка година през следващите 15 години до 111 милиона барела на ден.

Тази прогноза е на представителя на Саудитска Арабия в ОПЕК. Те отдават това нарастване на търсенето на развиващите се пазари и всъщност казват, че световната икономика се нуждае от инвестиции в сектора в размер на 40 трилиона долара през следващите две десетилетия, за да може предлагането да расте задно с търсенето.

От това, което прочетох от други източници, това е една изключително оптимистична прогноза за търсенето, защото, да не забравяме, че имаме алтернативни енергийни източници, към които може да се обърнем, ако петролът се окаже скъп.

Ок, нека преминем към Йемен, каква част от икономиката им зависи от производството на петрол?

Алекс Стийл: Доста голяма част. Износът на петрол и газ генерират почти 90% от общите приходи от износ и осигуряват около две трети от приходите в правителствения бюджет.

Те не са особено голям производител в рамките на ОПЕК. През миналата година те са произвеждали едва по 130 хиляди барела на ден.

Това обаче е от изключително значение за страната. Анализаторите посочват, че Саудитска Арабия и други страни от Залива приемат сегашната ситуация много сериозно.

Чухме, че Саудитска Арабия и нейните партньори в Залива ще предприемат необходимите стъпки, за да гарантират стабилността в региона.

fallback
fallback